Opvolger Luuk Stevens heeft met zijn ouders een gesloten varkensbedrijf in Hilvarenbeek. – Foto’s: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Luuk: ‘Aan tafel gaat het altijd over euro’s, in de stal telt alleen het dier’

Opvolger Luuk Stevens (20) wil zijn varkensbedrijf verduurzamen en heeft al 2.200 zonnepanelen. Verduurzaming en dierenwelzijn staan centraal.

Luuk Stevens wil het familiebedrijf graag voortzetten, maar uitbreiding is geen optie vanwege de beperkte ruimte. Hij richt zich liever op verduurzaming. Innovaties zoals nestkasten voor roofvogels passen bij zijn streven naar een milieuvriendelijke aanpak. Hij vindt het werk in de kraamstal het mooist. In zijn vrije tijd klust hij graag met vrienden. Over vijf jaar ziet hij het bedrijf volledig up-to-date en duurzaam.

Op termijn zal het vrijloopkraamhok wel verplicht worden. Daar sta ik voor open

Zaagsel strooien bij de gespeende biggen. Luuk is de vliegende keep op het bedrijf: “Waar het nodig is, ben ik.”
Zaagsel strooien bij de gespeende biggen. Luuk is de vliegende keep op het bedrijf: “Waar het nodig is, ben ik.”
Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Uitbreiden kan hier niet, ons bouwblok zit vol. Maar ik wil het ook niet. We hebben nu genoeg werk en als je zou groeien, moet er personeel bij, terwijl ik liever zelf de controle over alles houd. Wat ik wel wil, is kijken hoe we verder kunnen verduurzamen. Op het dak liggen al 2.200 zonnepanelen, binnenkort komt daar een accu bij. Als dat goed bevalt, schaffen we er nog twee bij aan. Dan kunnen we onze eigen stroom opslaan.

Op termijn zal ook het vrijloopkraamhok wel verplicht worden. Daar sta ik voor open, al moeten we wel puzzelen hoe we dat dan gaan aanpakken. Een nieuwe kraamstal bouwen of de bestaande renoveren? Ik denk dat laatste, maar voorlopig is er nog geen sprake van.

Biologisch zie ik door onze bedrijfsomvang niet zitten. Sinds vorig jaar hangen er wel nestkasten voor roofvogels. Die moeten de muizen en ratten bestrijden, zodat we geen gif meer hoeven te gebruiken. Het duurt even voor die vogelbestrijding werkt, maar ik heb gezien dat er inmiddels een paar nestkasten bezet zijn.”

De vleesvarkens zitten verdeeld over twee lokaties. Luuk heeft er geen behoefte aan om uit te breiden. Dan zou er personeel bij moeten en hij wil alles liever zelf doen.
De vleesvarkens zitten verdeeld over twee lokaties. Luuk heeft er geen behoefte aan om uit te breiden. Dan zou er personeel bij moeten en hij wil alles liever zelf doen.
Mijn grote voorbeeld is…

“Ik kijk niet erg naar anderen, ik doe vooral wat bij mij past. Varkens houden vind ik heel erg leuk, het is mijn passie. Dat moet ook wel, anders houd je het niet vol. Als ik toch een voorbeeld moet noemen, zeg ik mijn ouders. Ik ben er trots op hoe ze het bedrijf draaien en het gezond houden.”

Het mooiste werk vind ik…

“Het werk in de kraamstal. Daar begint het allemaal: als het met de biggen goed gaat, heb je daar tot in de vleesvarkensstal profijt van. Wat ik ook mooi vind, is om te zien hoe mijn ouders elkaar helpen om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen. Aan de keukentafel gaat het bij ons altijd over euro’s, maar in de stal telt alleen het dier zelf.”

Luuk heeft er een hekel aan als iets kapotgaat en hij het zelf niet kan repareren.
Ik heb een hekel aan…

“Als er iets kapotgaat en ik kan het niet zelf repareren. Ik ben behoorlijk technisch, maar als wat ik in mijn hoofd heb niet lukt, dan erger ik me enorm.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Investeer ik in een spuitrobot. Die weekt de afdelingen voor zodat het schoonspuiten daarna sneller kan. Ook zou ik op de andere locatie het dak vol zonnepanelen leggen met accu’s erbij. Voor mezelf koop ik dan een oude trekker. Een Fendt 824 of een 615. Of ik ermee zou rijden weet ik niet, alleen het hebben is al leuk.”

Luuk: “Met onze vriendengroep helpen we elkaar met van alles en nog wat.”
In mijn vrije tijd…

“Met onze vriendengroep helpen we elkaar met van alles en nog wat. Hout zagen, trekker repareren, stal opruimen, noem maar op. Na afloop drinken we een biertje en steken de BBQ aan. We kennen elkaar al heel lang en staan altijd voor elkaar klaar.”

Over vijf jaar dan…

“Is het bedrijf helemaal up-to-date en verder verduurzaamd.”

CM-Block Knop

DIT ARTIKEL IS ONDERDEEL VAN DE RUBRIEK 'DE OPVOLGER'. OOK MEEDOEN? MAIL JE NAAM, LEEFTIJD, SOORT BEDRIJF EN TELEFOONNUMMER NAAR MARGREET.WELINK@MISSET.COM.

Beheer
WP Admin