Bedrijfsopvolger Leon Vonck (26) uit Den Horn (Gr.). - Foto's: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Leon: ‘Ik heb mijn handen vol aan de financieringslasten’

Opvolger Leon is bezig met een buitenfamiliaire bedrijfsovername. Als de regelgeving meewerkt, gaat dat lukken.

Opvolger Leon wil niet direct veel veranderen vanwege financieringslasten, maar overweegt in de toekomst een tweede melkrobot en bijbehorende uitbreidingen. Er is onzekerheid over regelgeving, vooral rond stikstof, wat invloed heeft op bedrijfsovername, maar hij blijft gemotiveerd. De melkveehouder waardeert de rustige start van de dag met zijn koeien, wil investeren in zijn bedrijf bij een financiële meevaller en hoopt over vijf jaar het bedrijf over te nemen of dichtbij die stap te zijn.

Lees verder onder de foto‘s

Foto: 2
Foto: 3

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Ik ga niet meteen van alles veranderen. Dat kost immers geld en aan de financieringslasten heb ik eerst mijn handen wel vol. Een wens voor de toekomst is om een tweede melkrobot aan te schaffen. Dat is een forse investering. Het aantal koeien moet dan iets omhoog, de stal moet aangepast en er moet wat grond bij, want mijn visie is dat de hoeveelheid vee en grond in balans moeten zijn. Op zich is het bedrijf nu ook al toekomstbestendig, maar omdat mijn vrouw dezelfde passie voor het bedrijf heeft als ik zou het mooi zijn als het bedrijf nog een kleine groei kan doormaken. Zo niet, dan kan een van ons deels buiten de deur blijven werken.”

Stikstof brengt veel onzekerheid met zich mee

“Wat nog wel onzeker is, is de regelgeving. Op korte termijn is met name stikstof een onderwerp dat veel onzekerheid met zich meebrengt. Banken zijn zeer terughoudend in het afgeven van financiering en dat is richting een bedrijfsovername wel een erg spannend onderwerp. Die onzekerheid is vervelend en in het ergste geval hebben we uiteindelijk geen bedrijf om over te nemen. Maar ik heb er vertrouwen in dat er een oplossing komt. Ik blijf gemotiveerd.”

Foto: 4

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader. Hij heeft een pluimveebedrijf dat hij steeds aanpaste aan de tijd zodat het rendabel zou blijven. Hij gaf me de passie voor het boerenvak mee, ook al wilde ik zelf liever melkveehouder worden. Voorbeelden zijn ook Aad en Corrie. Ze hebben het bedrijf steeds uitgebouwd en doorontwikkeld. Ook toen al bekend was dat geen van hun kinderen het bedrijf wilde voortzetten.”

Foto: 5

Het mooiste werk vind ik…

“De eerste ronde lopen in de ochtend. Er heerst dan grote rust, de koeien liggen nog, een enkele staat in de melkrobot. In die bijzondere sfeer kan ik lekker rustig opstarten.”

Foto: 6

Ik heb een hekel aan…

“Veel moeten doen bij heel warm weer. Ik kan slecht tegen warmte.”

Foto: 7

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Investeer ik in extra grond en een tweede melkrobot. Voor mezelf hoef ik niets. Ik ben totaal niet materialistisch en mijn vrouw en ik houden beiden niet van lange ruige vakanties.”

Foto: 8

Over vijf jaar dan…

“Toen we met de samenwerking begonnen, hebben we een tijdspad uitgestippeld voor acht jaar. We werken nu drie jaar samen, dus over vijf jaar zou het mooi zijn als mijn vrouw en ik het bedrijf hebben overgenomen. Of anders dat het overnametraject een heel eind gevorderd is.”

Foto: 9

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

  1. Tja een extra melkstalrondje levert al gauw een paar ton melk op zonder extra kosten, met een robot misschien makkelijker een baan erbij?
    Hoe dan ook er zal opzij geschoven moeten worden.., hopelijk gaat het een succes worden.

Beheer
WP Admin