Opvolger Koen Danen: ‘Latente ruimte zo snel mogelijk opvullen’
In de stal is nog plek voor 25 koeien meer. Opvolger Koen Danen wil dat zo snel mogelijk voor elkaar hebben. “De kosten voor mestafzet zullen stijgen, maar uitbreiden lijkt toch de beste keuze.”
Koen Danen (21) groeit langzaam maar zeker toe naar de overname van het melkveebedrijf van zijn ouders in Berlicum. Met een frisse blik kijkt hij naar de toekomst, waarin hij zowel de bestaande bedrijfsvoering wil verbeteren als kansen ziet voor uitbreiding.
We zitten nu op 9.900 kilo per koe per jaar. Dat is prima maar het is mijn streven om over de 10.000 kilo gaan
“Er zijn wat dingetjes die anders kunnen, maar die hoeven niet te wachten tot na de overname. De kalverhuisvesting is bijvoorbeeld verouderd. De kalfjes zitten naar mijn smaak net even te kort op stro, ze gaan vanwege ruimtegebrek eigenlijk te snel door naar de ligboxenstal. Daar hebben we het over, dat willen we aanpakken. We willen ook iets meer koeien. We melken er nu 175 maar de stal is gebouwd voor 200. Die latente ruimte willen we zo snel mogelijk opvullen. De kosten voor mestafzet worden dan ook hoger, maar we hebben eraan zitten rekenen en we denken dat groeien toch een goede keuze is.”
“Mijn opa is 81 jaar en hij loopt nog elke dag hier om te helpen. Hij had vroeger een gemengd bedrijf, later ging hij verder met alleen de koeien. Mijn ouders hebben door hier goed op te focussen het bedrijf ontwikkeld tot de huidige omvang. Daar kan ik op mijn beurt mee verder. Ik vind het mooi hoe elke generatie er z’n eigen draai aan geeft.”

“Voeren. Al die koppen die dan jouw kant opdraaien, dat is mooi om te zien. Net als kwalitatief goed voer dat zich vertaalt in een goede melkgift. We zitten nu op 9.900 kilo per koe per jaar. Dat is prima, maar het is mijn streven om over de 10.000 kilo te gaan. Met gerichte fokkerij en goede voeding moet dat kunnen.”
“Zieke dieren of dieren die het gewoon niet lekker doen. Een kalf dat niet wil drinken bijvoorbeeld, dat is heel irritant. Als het uiteindelijk lukt en hij drinkt, dan geeft dat wel voldoening.”
“Koop ik er grond van. Grond is de basis, voor voederwinning maar ook voor de mestafzet.”

“Ga ik graag uit met m’n vrienden. Naar een feest, trekkertrek of een festival. De 24-uurs solexrace is hier echt een ding. Een soort Zwarte Cross maar dan ook met een solexrace. We doen zelf niet mee maar gaan er met veel plezier kijken. Sleutelen doe ik ook graag, we zijn wel een beetje machinemannen. Het onderhoud doen we zoveel mogelijk zelf en een poortje lassen, daar draaien we onze hand ook niet voor om.”
“Doen we het bedrijf nog steeds met ons hele gezin. Wellicht werk ik ook twee dagen buiten de deur en ik hoop dat we dan gegroeid zijn naar 200 koeien. We melken dan nog steeds in een zij-aan-zij melkstal. Daar kozen we 1,5 jaar geleden bewust voor vanwege de zekerheid; na het melken lopen we niet het risico dat er nog een melding komt van een storing. Maar het is ook een kostenaspect. We zouden drie robots nodig hebben terwijl we nu een melkstal hebben voor de prijs van één robot.”
DIT ARTIKEL IS ONDERDEEL VAN DE RUBRIEK 'DE OPVOLGER'. OOK MEEDOEN? MAIL JE NAAM, LEEFTIJD, SOORT BEDRIJF EN TELEFOONNUMMER NAAR MARGREET.WELINK@MISSET.COM.