Opvolger Joey: ‘Het hoeft niet per se anders, het hoeft ook niet groter.” – Foto’s: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Joey: ‘Meer koecomfort en verdieping in de fokkerij’

Geen onnodig werk doen, meer koecomfort, verdiepen in de fokkerij en een eigen autootje. Dat is kortweg waar opvolger Joey Brosens later mee aan de slag wil.

Opvolger Joey Brosens uit Wouwse Plantage streeft naar efficiëntie op het melkveebedrijf van zijn familie. Hij omarmt koecomfort, automatisering en fokkerijverbeteringen voor een soepelere, toekomstbestendige bedrijfsvoering.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Het hoeft niet per se anders, het hoeft ook niet groter. Arbeidsgemak vind ik belangrijk. We hebben al twee melkrobots, een mestrobot, een automatische voerschuif en een boxeninstrooier. Qua automatisering zitten we dus wel goed, maar ik wil blijven focussen op zo makkelijk mogelijk werken en geen onnodige dingen doen.

Meer koecomfort staat ook op mijn lijstje. Het grootste deel van de stal is verouderd en aan de krappe kant. Dat merk je bijvoorbeeld als de koeien opstaan; dan raken ze de boxrand. Ook zijn er te weinig vreetplekken. Tot slot zou ik de fokkerij wel willen oppakken. Nu regelt mijn oudste oom dat. Hij werkt bij CRV en gebruikt het Stieradviesprogramma. Hij weet er echt veel van, maar ik wil me er ook zelf in gaan verdiepen.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader. Hij is misschien niet op en top een koeienman, dat wil zeggen: hij loopt niet hele dagen tussen de koeien. Maar hij heeft veel ervaring en als hij wel bij de koeien is, ziet hij het meteen als er iets niet lekker loopt. Die ervaring heb ik nog niet. Verder is hij erg handig en sociaal. Hij praat makkelijk met mensen.”

Het mooiste werk vind ik…

“Tussen de koeien bezig zijn. Maar ik houd ook erg van trekkerwerk. Dat verveelt niet snel; een paar dagen op de trekker zitten, vind ik dan ook helemaal niet erg. Voeren is ook mooi. Thuis doe ik het niet zoveel, maar bij de boer waar ik werk wel.”

Foto: 3

Ik heb een hekel aan…

“Kalverhokken schoonmaken. De grote strohokken doen we met de verreiker, dat is niet zo erg. Het is zelfs best wel leuk. Maar de eenlingboxen moeten met de kruiwagen, de riek en de hogedrukspuit. Ik heb er niet echt een hekel aan, maar het is ook niet mijn favoriete klus.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan…

“Investeer ik alles in het bedrijf. Ik zou de stal verbeteren en grond kopen. Van de 120 hectare die we in gebruik hebben, is maar 20 hectare eigendom, de rest is pacht. Of ik niet iets voor mezelf zou willen? Nou, misschien zou ik mijn studieschuld aflossen en een autootje kopen. Het hoeft geen dure te zijn, als ie maar rijdt.”

Over vijf jaar dan…

“Ben ik hopelijk afgestudeerd en dan is er meer duidelijkheid over het overnameproces. Mijn vader en oom zijn jong, zij kunnen nog een tijd vooruit. Er is voorlopig dus arbeid genoeg op het bedrijf. Ik denk daarom dat ik eerst een baan buiten de deur zal hebben.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin