Opvolger Jan de Baar voor het pluimveebedrijf Eibaar in Den Bommel (Z.-H.). – Foto’s: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Jan de Baar: ‘Onze gerookte eieren smaken naar barbecue’

Opvolger Jan de Baar (21) helpt in het pluimveebedrijf van zijn ouders. Hij studeert Bedrijfskunde en Agribusiness en heeft grootse plannen voor de toekomst van Eibaar.

Jan de Baar woont in Den Bommel en is 21 jaar oud. Hij studeert Bedrijfskunde en Agribusiness aan de HAS in Den Bosch. In het pluimveebedrijf van zijn ouders helpt hij mee in weekenden en vakanties. Jan heeft al een duidelijke visie voor de toekomst van het bedrijf. Hij wil de lijn van zijn ouders voortzetten en het bedrijf verder ontwikkelen.

Lees verder onder het kader en foto’s

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Ik zou de lijn van mijn ouders voortzetten. Met Eibaar hebben ze iets opgezet om eieren buiten de supermarkten af te zetten. De marge is groter en de waardering ook. Onze eieren zijn supervers en we zijn heel transparant over wat we doen. Onlangs zijn we begonnen met het koud roken van eieren. Ze worden niet gaar maar krijgen een rokerige, beetje barbecuesmaak. Nu roken we buiten, maar als het aanslaat, zou ik het in een aparte gekoelde ruimte doen. Ik weet nog niet of het een algemeen product moet worden of iets exclusiefs. Ik wil me onderscheiden van de bulkmarkt.

Als de mogelijkheid zich voordoet, zou ik er ook een stal bij bouwen en meer kippen houden. Mijn broertjes en zusjes willen misschien ook in het bedrijf. Grond is hier echter duur, dus ik acht de kans op uitbreiding niet groot. Ergens anders een tweede locatie kopen? Nee, ik wil het lokaal houden. Dat is de kracht van ons concept.”

Sinds kort is een begin gemaakt met het koud roken van eieren. Daardoor krijgen ze een rokerige bbq-smaak. Het roken gebeurt buiten op het erf. Jan zou het later graag groter aanpakken in een aparte gekoelde ruimte.
Sinds kort is een begin gemaakt met het koud roken van eieren. Daardoor krijgen ze een rokerige bbq-smaak. Het roken gebeurt buiten op het erf. Jan zou het later graag groter aanpakken in een aparte gekoelde ruimte.
Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn ouders. Ik leer het meeste van hen en ze doen het goed. Afnemers zeggen vaak dat onze eieren zo vers zijn en van goede kwaliteit. Dat is allemaal te danken aan mijn ouders, ze zitten er bovenop.”

Onder de naam Eibaar zet het bedrijf eieren af buiten de supermarkten om. De marge is groter, de waardering ook.
Onder de naam Eibaar zet het bedrijf eieren af buiten de supermarkten om. De marge is groter, de waardering ook.
Het mooiste werk vind ik…
Jan bezig in de eierverwerkingsruimte.
Jan bezig in de eierverwerkingsruimte.

“Nieuwe kippen inzetten. We fokken niet zelf hennen op, dat gebeurt bij een opfokker. Als ze 17 weken zijn, komen ze bij ons. Drie weken later beginnen ze met leggen. Als ze komen, zitten ze in karretjes. Als je die openzet en ze vliegen er allemaal uit, dat vind ik geweldig om te zien.”

Ik heb een hekel aan…

“In één stal zit nog een mestput. Die schoonspuiten is een vies werkje. Poep scheppen in de andere stallen is ook niet het leukste, maar meestal helpen mijn vrienden mee en dan is het toch gezellig. We zijn allemaal van boerenkomaf en helpen elkaar.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Investeer ik in de verdere ontwikkeling van het eieren roken. Straks moet ik op buitenlandstage. Het wordt of Australië of Nieuw-Zeeland. Na afloop wil ik graag meer van het land zien, dan is dat geld ook wel handig. Wat overblijft zet ik op een spaarrekening.“

Na het behalen van zijn diploma wil Jan eerst elders werken om ervaring op te doen.
Na het behalen van zijn diploma wil Jan eerst elders werken om ervaring op te doen.
In mijn vrije tijd…

“Ik voetbal graag. Twee keer per week trainen, op zaterdag een wedstrijd en na afloop een pilsje. Stappen met mijn vrienden is ook leuk. We zijn pas naar de Zwarte Cross geweest. Soms gaan we varen. Een vriend heeft een speedboot. We hangen er een band achter en kunnen waterskiën.”

Over vijf jaar dan…

“Ben ik klaar met school en werk in het bedrijf. Als er ruimte is, wil ik eerst nog ergens anders werken om ervaring op te doen.”

Jan de Baar staat voor het pluimveebedrijf Eibaar, een naam ontstaan in 2011, die de toegankelijkheid ('aaibaar') en de familienaam De Baar combineert.
Jan de Baar staat voor het pluimveebedrijf Eibaar, een naam ontstaan in 2011, die de toegankelijkheid (‘aaibaar’) en de familienaam De Baar combineert.
CM-Block Knop

DIT ARTIKEL IS ONDERDEEL VAN DE RUBRIEK 'DE OPVOLGER'. OOK MEEDOEN? MAIL JE NAAM, LEEFTIJD, SOORT BEDRIJF EN TELEFOONNUMMER NAAR MARGREET.WELINK@MISSET.COM.

Reacties

Beheer
WP Admin