Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Opvolger: ‘Ik zou wel terug willen naar 110 hectare’

De helft van de pachtgrond loopt dit jaar af. Opvolger Joost heeft dat areaal er het liefst weer bij terug.

Opvolger Joost onderzoekt verschillende opties voor het bedrijf. Van groeien tot samenwerken met iemand anders. En biologisch-dynamisch, waarom niet?


Lees verder onder de foto‘s.

Joost Romme (21) woont in Zeewolde waar hij in maatschap met zijn ouders een biologisch akkerbouwbedrijf runt. - Foto's: Koos Groenewold

Joost Romme (21) woont in Zeewolde waar hij in maatschap met zijn ouders een biologisch akkerbouwbedrijf runt. – Foto’s: Koos Groenewold

Joost Romme (21)

Woonplaats: Zeewolde (Fl.).
Opleiding: Mas afgerond, richting tuin- akkerbouw niveau 4.
Bedrijf: In maatschap met ouders een biologisch akkerbouwbedrijf van 110 hectare waarvan 31 hectare eigendom. Het bouwplan omvat 12 gewassen: aardappelen, wortels, vlas, uien, pastinaak, tarwe, gerst, sojabonen, suikermais, erwten, gras-klaver en spinazie. “Dat afwisselende, dat vind ik leuk.”
Rolverdeling: Joost neemt steeds meer landwerk voor zijn rekening, zijn vader regelt onder meer de afzet en zijn moeder zorgt voor de administratie. “En voor de koffie, heel belangrijk.”

"Waar ik ook wel wat in zie, is samenwerken met iemand anders", aldus Joost.

“Waar ik ook wel wat in zie, is samenwerken met iemand anders”, aldus Joost.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Ik zou wel willen uitbreiden. Van de grond die we in gebruik hebben, is 55 hectare pacht en dat loopt dit jaar af. Ik zou wel terug willen naar die 110 hectare als die kans er is. Mocht dat niet lukken, dan zou ik zelf wat verwerking erbij op willen pakken.

Waar ik ook wel wat in zie, is samenwerken met iemand anders. Dan kunnen we machines delen, en personeel. En als het een veehouder zou zijn, zijn er voordelen op gebied van mest. Wat me ook wel wat lijkt, is doorschakelen naar biologisch-dynamisch.”

Joost is meer van het landwerk dan van binnen zitten sleutelen en onderhoud plegen.

Joost is meer van het landwerk dan van binnen zitten sleutelen en onderhoud plegen.

Mijn grote voorbeeld is:

“Mijn vader. Toen hij in 1980 hier kwam, stond er niks en moet je nu eens kijken. Wat hij bereikt heeft, vind ik knap. Er staat een up-to-date bedrijf waar ik zo mee verder kan, ik hoef niet eerst te investeren in achterstallig onderhoud.”

Het mooiste werk vind ik:

“De oogst. Dan zie je het resultaat van je werk. Onze oogstperiode begint al in juni, eerst met de erwten en dan de spinazie. Daarna ploegen en zaaien we de spinazie nog een keer. Dat is het mooie er aan, van zaaien tot oogsten is zes weken, ik ken geen ander gewas waarbij het zo snel gaat. Of ik het lekker vind? Ja hoor. Mijn moeder maakt er vaak soep van en als ik door het gewas loop, pluk ik ook vaak wat blaadjes en eet ze zo op.”

Joost zou wel samen willen werken met iemand anders. "Dan kunnen we machines delen."

Joost zou wel samen willen werken met iemand anders. “Dan kunnen we machines delen.”

Ik heb een hekel aan:

“De winter. Ik ben meer van het landwerk dan van binnen zitten sleutelen en onderhoud plegen. Waar ik ook niet blij mee ben, is het weer dat steeds extremer wordt. Van droogte tot plensbuien, je kunt je er moeilijk op voorbereiden en je werk plannen, wordt er ook lastiger door.”

Er staat een up-to-date bedrijf waar Joost zo mee verder kan, hij hoeft niet eerst te investeren in achterstallig onderhoud.

Er staat een up-to-date bedrijf waar Joost zo mee verder kan, hij hoeft niet eerst te investeren in achterstallig onderhoud.

Als ik een miljoen win in de loterij dan:

“Investeer ik dat in grond. En in de overname.”

Over vijf jaar dan:

“Ik woon nu nog thuis maar mijn ouders stimuleren me om op mezelf in het dorp te gaan wonen. Daar ben ik het mee eens maar als het aan mij ligt, woon ik over vijf jaar weer hier. Intussen zal ik steeds meer taken oppakken en ervaring opdoen zodat ik het bedrijf uiteindelijk alleen kan doen.”

Joost bezig met kisten aardappelen. Dat is echter maar een van de vele gewassen die het bedrijf teelt.

Joost bezig met kisten aardappelen. Dat is echter maar een van de vele gewassen die het bedrijf teelt.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin