Bedrijfsopvolger Lyanne Langereis. - Foto's: Jan Willem van Vliet BoerenlevenAchtergrond

Opvolger: ‘Ik zou eerder fosfaatrechten kopen dan grond’

Opvolger Lyanne Langereis praat veel met haar vader over de toekomst. Een tweede locatie voor het jongvee zou mooi zijn. Net als de stal vol zetten.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Het duurt nog wel even voor mijn vader ermee stopt. Hij is nog jong. Als ik al iets zou willen veranderen, dan kan dat niet nog vijftien jaar wachten. Maar ik heb geen grote veranderingen voor ogen. Wel is er nog wat te optimaliseren. Het transitiemanagement kan beter. De stal voor de melkkoeien staat er nu tien jaar. De droge koeien en het jongvee staan in de vorige stal. Die is echt verouderd. Het is een kwestie van rekenen wat uiteindelijk goedkoper is: renoveren of platgooien.”

Foto: 2

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn vader. Hij probeert het bedrijf zo in te richten dat mijn jongere broertje en ik er later mee verder kunnen. Hij denkt rationeel en hij denkt vooruit. Hij laat ons ook heel erg meedenken en vraagt vaak hoe wij de toekomst zien. Zoals onze gesprekken nu gaan, zouden we het huidige bedrijf als hoofdlocatie willen houden. Daarnaast is er misschien de mogelijkheid om een tweede locatie te kopen waar we het jongvee en de vaarzen kunnen opfokken. Of het ook echt zo zal gaan, moet de tijd uitwijzen. Maar ik wil maar zeggen dat we er veel over praten met elkaar.”

Het mooiste werk vind ik…

“Het diermanagement en de fokkerij. Een stier uitzoeken, een kalf biest geven en opfokken tot melkkoe, dat vind ik allemaal erg leuk. Ik heb net de cursus afgerond om zelf te kunnen insemineren. Het lijkt me echt heel vet om een kalf geboren zien worden van een koe die ik zelf geïnsemineerd heb.”

Ik heb een hekel aan…

“Vroeg opstaan. We melken drie keer daags met een 2×14 Rapid Exit melkstal. De eerste melking is om vijf uur, dan ben ik echt niet op mijn best. Gelukkig vindt mijn vader dat helemaal geen probleem. Ik doe vaak de avondmelking.”

Foto: 3

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zou ik koeien en fosfaatrechten kopen zodat de stal vol kan. Er staan er nu 190, er is plek voor 240. Verder zou ik de transitie optimaliseren en de oude stal aanpakken. Grond erbij kopen? Daar hebben we het wel eens over en we komen er steeds op uit dat je dat niet rendabel krijgt. Maar ja, als ik geld krijg en geen rente hoef te betalen, dan zou het wel een optie zijn.”

Over vijf jaar dan…

“Zit ik misschien in het bedrijf en werk ik samen met mijn vader en de medewerker. Misschien kan ik de fokkerij voor mijn rekening nemen. Daarnaast hoop ik op een parttimebaan buiten de deur.”

 • Blijf dagelijks up to date net zoals 30.000 andere boeren

  Schrijf je in voor de Boerderij Vandaag nieuwsbrief.

 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Reacties

 1. Je moet ook aflossen attie. Schulden doorschuiven naar de opvolger is niet goed. De opvolger begint altijd met de schuld van de ouders plus een burgerhuis voor de ouders plus een pensioen voor de ouders. Die twee laatste kunnen zomaar een 0,5-1 miljoen zijn. Heb je nog niks voor de overige kinderen.
  Lyanne kan beter gaan voor twee afzonderlijke bedrijven van 120 koeien elk met voor haar twee robots.

  1. Dat moet zeker farmerbn maar mag ook best over generaties heen, de 16ha van afgelopen 4jaar zijn toch vooral voor opvolging, wel opletten dat de bank er niet met pensioen vandoor gaat…

 2. Ja de tijd dat je grond kocht en rente rekende als pacht is voorbij, voorlopig werken met verdiende euro’s dus.

Beheer
WP Admin