Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Dirk Jan: ‘Ik heb het druk, maar ik vind het leuk’

Zijn buurman is zijn grote voorbeeld, vooral vanwege zijn manier van werken en denken. Al hoeft een groot bedrijf voor Dirk Jan niet zo nodig.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Ik heb geen grote plannen. Misschien dat ik wat andere gewassen zou gaan telen. Uien bijvoorbeeld. Die hebben we al een tijdje niet meer omdat ze nauwelijks wat opbrachten. Mijn vader is wel eens begonnen over een eventuele omschakeling naar biologisch, maar op dit moment zie ik dat nog niet zo voor me. Ook al mijn vrienden die thuis een bedrijf hebben, houden het bij gangbaar boeren. Ik denk dat biologisch best veel werk is. Je bent minder tijd kwijt aan spuiten maar meer aan onkruid schoffelen en wieden. En hoe moet je de schimmeldruk laag houden?”

Mijn grote voorbeeld is…

“De buurman waar ik werk. Hij heeft een heel groot akkerbouwbedrijf. Niet dat ik zelf groot wil worden, maar zijn manier van werken en denken, vind ik mooi. Waarom dat zo is, kan ik niet goed onder woorden brengen. Verder vind ik mijn huidige stagebegeleider een mooi voorbeeld. Hij doet in de winter het machineonderhoud. Thuis doen we dat niet, mijn vader houdt niet van sleutelen. Als er iets kapot is, schakelt hij het mechanisatiebedrijf in. Maar filters vervangen en olie verversen, dat kan ik zelf ook wel. Als we het kleine onderhoud zelf gaan doen, scheelt dat in de kosten.”

Het mooiste werk vind ik…

“Oogsten. Je ziet het resultaat van al je werk van het afgelopen seizoen, dat vind ik mooi.”

Ik heb een hekel aan…

“Opruimen en schoonmaken zijn niet superleuk, maar het moet wel gebeuren. Net als handmatig onkruid wieden. Vooral op grote percelen lijkt het soms of er geen eind aan komt. Maar als het klaar is, geeft het wel een goed gevoel.”

Foto: 3

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zou ik een andere bewaarschuur zetten. Nu hebben we luchtkoeling in een niet-geïsoleerde schuur, dus we kunnen de aardappelen niet lang bewaren. Met een up-to-date-koeling kan dat wel en hebben we meer mogelijkheden op het gebied van afleveren. Ik zou ook investeren in machines zodat we meer werk zelf kunnen doen. Denk aan een spit-zaaicombinatie. Een luchtdrukwisselsysteem op de trekker lijkt me ook handig. Zo rijd je nooit met te hoge bandenspanning en dat is beter voor de bodem.”

Over vijf jaar dan…

“Na deze opleiding wil ik door naar de HAS om nog meer kennis op te doen van de sector. Of ik dan thuis al in de maatschap zit, weet ik niet. Daar hebben we het nog niet echt over gehad.”

Foto: 4

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin