Cas van Tiggelen op zijn familieboerderij in Espel, voorbereid op het voortzetten van de landbouwtraditie met een frisse blik op de toekomst. - Foto's: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Cas: ‘We hebben regelmatig discussie maar dat is juist goed’

Cas en zijn broer Jesse gaan het akkerbouwbedrijf overnemen. Of de koeien zullen blijven, weten ze nog niet.

Cas van Tiggelen staat op het punt een belangrijke verandering in zijn leven te maken. Samen met zijn broer Jesse bereidt hij zich voor om het familie-akkerbouwbedrijf in Espel (Fl.) over te nemen. Afgestudeerd in agrarisch ondernemerschap, combineert Cas zijn moderne kennis met de rijke familiegeschiedenis in landbouw. In dit interview deelt hij zijn plannen voor de toekomst van het bedrijf.

Lees verder onder het kader

Luchtopname van het familie-akkerbouwbedrijf van Cas van Tiggelen in Espel.
Luchtopname van het familie-akkerbouwbedrijf van Cas van Tiggelen in Espel.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

Cas: “In grote lijnen blijft alles hetzelfde denk ik, in elk geval de eerste jaren. Of de koeien altijd zullen blijven, dat is nog even de vraag. De stal is nu 25 jaar oud en kan nog wel 10 tot 15 jaar mee. Dan komt een keer het moment van vervangen en dan zal ook de beslissing wel vallen.”

Discussie is goed

“Waar ik wel wat voor voel, is NKG in de bieten. We hebben er regelmatig discussie over, want mijn vader en oom blijven liever ploegen. Maar discussie is goed, dat kan weer leiden tot nieuwe inzichten.

Op den duur zou een nieuwe bewaarloods ook wel mooi zijn. De uien en een deel van de aardappelen worden nu los gestort. Met name die aardappelen zou ik liever in kisten bewaren. Op den duur zou ik er ook wel graag wat grond bij hebben, maar ja. Dat willen er meer.”

Cas in overleg met zijn broer op de heftruck, werkend aan de dagelijkse bedrijfsvoering op hun boerderij in Espel.
Cas in overleg met zijn broer op de heftruck, werkend aan de dagelijkse bedrijfsvoering op hun boerderij in Espel.

Mijn grote voorbeeld is…

“Mijn opa, vader en oom. Opa kwam hier als pionier. Hij heeft echt nog aan de schop gestaan om na de drooglegging de polder te ontginnen. Er zijn verhalen dat mensen daarmee een schop versleten hebben. Ik sta zelf ook wel eens aan de schop en denk dan: je moet echt heel veel graven om zo’n ding te verslijten.

In Creil kreeg opa een pachtbedrijf toegewezen, later kon hij verder in Espel. Hier hebben mijn vader en oom het bedrijf verder uitgebouwd. Wat zij samen allemaal voor elkaar hebben gekregen, daar ben ik trots op. Ik hoop dat ons dat ook lukt.”

Sorteren van aardappelen.
Sorteren van aardappelen.

Het mooiste werk vind ik…

“De hele aardappelteelt. Het voorkiemen in kiembakken, poten onder zo gunstig mogelijke omstandigheden, selectie om hoge kwaliteit te waarborgen en tot slot de oogst. Het mooie weer, volle kippers en de geur van pas gerooide aardappels, dat is genieten. Dan zien we het product waar we met z’n allen al die maanden mee bezig zijn geweest binnenkomen in de schuur.”

Wens van Cas is om aardappelen in kisten te bewaren.
Wens van Cas is om aardappelen in kisten te bewaren.

Ik heb een hekel aan…

“Zondag om zes uur ’s ochtends melken. Ik houd van gezelligheid en uitgaan en ben niet zo’n ochtendmens.”

"Kijk aandachtig", moet de fotograaf hebben gezegd...

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Investeer ik in de bedrijfsovername en in grond. Dat miljoen is dan wel snel op want een hectare in deze omgeving kost al snel € 160.000.”

In de stal bij de melkkoeien.
In de stal bij de melkkoeien.

Over vijf jaar…

“Zal het grotendeels nog hetzelfde zijn als nu. Misschien zit ik dan in de maatschap en anders gebeurt dat in de jaren erna. Ergens tussen 5 en 10 jaar kom ik denk ik volledig thuis te werken samen met mijn broer. Ik hoop dat de toekomst er goed uitziet.”

In de bedrijfskantine delen de broers Van Tiggelen een moment van samenzijn met hun vader en oom.
In de bedrijfskantine delen de broers Van Tiggelen een moment van samenzijn met hun vader en oom.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin