Opvolger Bram van den Tol (21) wil in de toekomst aan de slag met mechanische onkruidbestrijding. ’We mogen steeds minder chemische middelen gebruiken, vandaar.’ - Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Bram: ‘Ik wil onkruid mechanisch bestrijden’

Opvolger Bram van den Tol (21) wil in de toekomst aan de slag gaan met mechanische onkruidbestrijding. ’We mogen steeds minder chemische middelen gebruiken, vandaar.’

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Het areaal iets uitbreiden zou mooi zijn, maar er komt niet veel grond vrij. Bovendien is het erg duur. Je weet echter nooit hoe het in de toekomst zal lopen. Wat ik in elk geval op wil pakken, is mechanische onkruidbestrijding. We mogen steeds minder chemische middelen gebruiken, vandaar. Als het weer mee zit, werkt mechanisch bestrijden in de suikerbieten en vooral in de uien goed. Het bevordert ook meteen de groei, omdat je de grond los maakt. Dat wordt hier anders al snel een dichte plaat.

Voor de aardappelen voegt het minder toe. Het gewas sluit zich vrij snel, waardoor onkruid minder kans krijgt. Bovendien zijn voor die teelt nog wel redelijk veel middelen beschikbaar. Verder zou ik wel een nieuw gewas willen toevoegen aan het bouwplan. Ik weet nog niet welke, maar iets wat meer vakmanschap vraagt. Dat is een leuke uitdaging.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Die heb ik niet echt. Ik probeer overal iets te leren en op te pikken. Zo zag ik op een bedrijf waar ik stage heb gelopen een luchtdrukwisselsysteem op de kipper. Dat hebben wij nu ook. Je kunt makkelijk de bandenspanning wisselen: op het land 0,75 bar, zodat de bodem niet verdicht, en op de weg normale druk om banden en brandstof te sparen.”

Het mooiste werk vind ik…

“De oogst. Een heel seizoen heb je tijd en aandacht aan je gewassen besteed en tijdens de oogst zie je alles boven de grond komen. Als de opbrengst dan ook nog goed is, is dat helemaal mooi. Wij hadden dit jaar alles eruit voor het echt te nat werd, maar er zijn plekken waar dat nog niet is gelukt. Dat is echt niet fijn.”

Ik heb een hekel aan…

“De winter. We onderhouden de machines, maken ze schoon en leveren onze producten af, maar verder is het dan niet zo druk. Eigenlijk is er in de wintermaanden te weinig werk voor twee personen. Na mijn studie wil ik kijken of ik daar wat aan kan doen, of ik dan bijvoorbeeld buiten de deur kan werken.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“We gaan in 2024 een nieuwe loods bouwen voor kistenbewaring en machineberging, dan komt dat geld goed van pas. Ik zou ook investeren in grond. Of ik voor mezelf iets wil? Nee, ik heb niet veel nodig.”

Over vijf jaar dan…

“Ben ik hopelijk klaar met mijn studie en zit ik in de maatschap. En misschien werk ik dan deels buiten de deur, maar we moeten maar even zien hoe het gaat lopen.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin