Partner
Foto: De Heus RundveePartner

Optimaal melken met weidegang en melkrobot

Weinig veehouders zullen het aandurven: van een Hollandse stal met 45 koeien in één keer over naar een bedrijf met 95 koeien. Die koeien worden nu gemolken met een SAC-melkrobot: 2 melkboxen met 1 aansluitarm. Louis de With en zijn vrouw Teunie waagden die sprong en nu – na anderhalf jaar – hebben zij hun draai goed gevonden. Ze vertellen graag over hun ervaringen.

Teunie en Louis waren met hun vorige bedrijf in de Alblasserwaard (Z.-H.) al klant bij De Heus. Gert Joop van Eck en zijn collega Niels Kooij komen nu ook op het nieuwe bedrijf regelmatig langs en geven – onder andere aan de hand van de robot rekentool en het Robot Expert programma – advies over voeding en optimale instellingen van de melkrobot in combinatie met weidegang.

Achter in productie

Louis vertelt meer over de uitdagingen van het nieuwe bedrijf in Snelrewaard (U.). “De melkproductie was in het begin nog niet optimaal. Voor de koeien die we hebben meegenomen, was de nieuwe stal en het robotmelken een behoorlijke schok. Maar ook de koeien die we overnamen, bleven achter in productie. Samen met de mensen van De Heus hebben we een plan gemaakt om de productie naar een maximaal niveau te brengen. Dat was geen makkelijk proces en ook een kwestie van geduld. Maar dat heeft wel effect gehad!”

Weidegang

Vorige zomer gingen de koeien van De With twee keer per dag 3 uur de wei in. Louis: “Dat hebben we dit seizoen veranderd naar één keer 4 uur. Dat betekent minder onrustmomenten, terwijl we toch de voorgeschreven 720 uur in de wei halen. Op die manier blijft er genoeg tijd over om de koeien voldoende vaak te melken.”

Ons streven was een jaarproductie van 840.000 kilo melk en daar gaan we zeker overheen!

Meer voer voor topconditie

De tweede maatregel die familie De With nam, was een hoger en meer uitgebalanceerd basisrantsoen. “We voegen op dit moment een RUCOM-mengsel met veel maismeel toe in het gemengde rantsoen, waardoor de koeien meer eten en dus op gezonde manier meer produceren. In de robot geven we nu tot maximaal 7 kilo brokken en nog een aanvulling voor de verse koeien in de krachtvoerbox. Vooral ook de koeien uit de Hollandse stal moesten extra wennen aan de ligboxenstal en de andere manier van voeren en melken. Inmiddels zijn ze gewend en nemen voldoende voer op en de conditie van onze dieren is gedurende deze aanpak sterk verbeterd en nu top.”

Doelstelling gehaald

Louis gaat verder: “Op dit moment is er voldoende vrijetijd op de robot. We melken elk dier 2,9 keer per dag; dat gaat heel goed in combinatie met de weidegang. In de winter gaan we dan wel weer naar 3 keer of vaker melken per dag. Ons streven was een jaarproductie van 840.000 kilo melk en daar gaan we zeker overheen. Met die doelstelling in gedachten heeft Niels met de robot rekentool verschillende scenario’s laten zien, zoals het effect van melken bij 8 of 9 kilo melk per melking of mogelijk wel bij 11 kilo. Die voorspellingen kloppen als een bus!” Nu wordt de doelstelling met 90 melkkoeien gehaald in plaats van met de geplande 95 dieren.

De ideale combinatie

Louis besluit: “Het is dus heel goed mogelijk om weidegang te combineren met de melkrobot als alle instellingen én de voeding kloppen. Met onze huidige strategie halen wij – op een voor de koeien gezonde manier – het maximale uit ons koppel. Nu gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn om met de huidige productie weer uit te breiden naar 95 koeien.”

Wil je meer weten over RobotExpert of de robotspecialisten van De Heus? Lees hier meer.

Beheer
WP Admin