Foto: Matthew Henry op Unsplash BoerenlevenOpinie

‘Oproep: stop eenzaamheid onder boeren’

Het is lastig om over eenzaamheid onder boeren te beginnen.

Aan het einde van een boerenavond waar ik een inleiding hield, komt een oud-deelnemer van het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw naar me toe. Aanvankelijk leek het programma voor hem succesvol te eindigen, maar naar verloop van tijd kwam hij toch weer alleen te staan. Hij is weer alleen en dat wilde hij nou juist niet.

Tijdens ons gesprek voel ik zijn pijn en verdriet, maar vooral ook de eenzaamheid. Als hij na deze avond thuiskomt, is er niemand die op hem wacht, met hem praat of hem knuffelt.

Eenzaamheid blijft vaak onbesproken

Ik vind eenzaamheid onder boeren een van de lastigste thema’s die ik tegenkom in mijn werk. Het heeft iets wreeds, ik vind het oneerlijk. Maar dat is de bril waardoor ik naar deze situaties kijk. Eenzaamheid blijft vaak onbesproken. Het lijkt wel alsof we het lastig vinden om er over te beginnen.

Er zijn ook boeren of boerinnen die zich eenzaam voelen terwijl ze wél een partner hebben; dat lijkt mij moeilijk

Ik ken boeren die geen partner hebben en op zich een prima leven leiden en daar zelf tevreden over zijn. Daarnaast zijn er boeren of boerinnen die zich eenzaam voelen terwijl ze wel een partner hebben. Dat lijkt mij moeilijk. Maar er zijn er ook die een grote leegte en gemis ervaren omdat er niemand is om het leven en de boerderij mee te delen en mogelijk door te geven.

Lees verder onder de foto.

Foto: Allef Vinicius op Unsplash

Foto: Allef Vinicius op Unsplash

Alleenstaande boeren en boerinnen, we kennen er wellicht allemaal een in onze omgeving. Hoe gaan we met ze om? Weten we wat zij nodig hebben? Wat zijn hun gevoelens en verlangens? Of zijn zij gewoon collega’s of klanten zoals alle andere boeren? Is het onze taak om hen aandacht en tijd te geven? En hebben ze daar wel behoefte aan?

De leegte en het gemis heb ik zelf ervaren. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom eenzaamheid een belangrijk thema voor mij is

Jaren geleden kwam ik zelf alleen te staan. De leegte en het gemis heb ik zelf ervaren. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom eenzaamheid een belangrijk thema voor mij is. Ik voelde me tussen anderen weleens alleen, alsof je er op een bepaalde manier niet bij hoort. Dat was niet zo, maar dat was wel mijn gevoel. Ik vond het fijn als mensen belangstellend waren en aandacht hadden voor mijn persoonlijke situatie, maar dat zal uiteraard voor iedereen anders zijn.

Geef aandacht aan wie zich eenzaam voelt

In de agrarische sector is er gelukkig steeds meer oog voor de menselijke kant van het boerenleven. Ook als boer heb je gevoelens als vreugde en verdriet en je hebt verlangens en teleurstellingen. Eenzaamheid ervaren, is denk ik één van de lastigste gevoelens. Mijn oproep is dat we aandacht geven aan diegene die er alleen voor staat. Niet als opdringerige bemoeial, maar als betrokken collega, buur, familie of vriend.

Ken je een alleenstaande boer of boerin? Stap eens op hem of haar af en wees een goede buur of vriend – jij kunt het verschil maken

Ben je alleen? Ik wens je veel sterkte en fijne familie en vrienden toe. Heb je die niet? Zoek dan eens, als je daar behoefte aan hebt, contact met iemand om over je leven te praten. Ken je een alleenstaande boer of boerin? Stap eens op hem of haar af en wees een goede buur of vriend. Jij kunt het verschil maken.

Beheer
WP Admin