Archiefbeeld van vleesvarkens. - Foto: ANP VarkensNieuws

Opnieuw AVP op grootste Russische varkenshouderij

Een tweede bedrijf van Ruslands grootste varkensvleesproducent Miratorg is getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP).

Hoe groot het bedrijf is meldt Miratorg niet op haar site. Dit is het tweede bedrijf in een maand waar het AVP-virus opduikt, op het eerste bedrijf stonden naar schatting circa 24.000 vleesvarkens. Beide bedrijven liggen in de regio Belgorod, dicht bij de grens met Oekraïne.

Ruim 2.500 besmettingen in Duitsland

Tegelijkertijd worden er in Duitsland nog steeds besmette wilde zwijnen aangetroffen. Afgelopen week ging het om 72 stuks, waardoor de teller op ruim 2.500 besmetting komt te staan. 71 van de dieren werden in de afgebakende gebieden in Brandenburg en Saksen aangetroffen, en 1 in de omgeving van Dresden.

Omdat er de afgelopen 3 maanden geen nieuwe gevallen zijn gevonden in de regio’s Spree-Neisse en Markisch-Oderland zijn daar de restrictiezones afgeschaald waardoor vleesvarkens gemakkelijker naar slachterijen vervoerd kunnen worden.

Steun voor getroffen Duitse varkenshouders

De landbouwminister van Brandenburg Axel Vogel sprak eerder deze week met de directeur-generaal van de Europese Commissie Wolfgang Burtscher over mogelijke steunmaatregelen voor door AVP getroffen varkenshouders. In de verschillende beschermingszones in Brandenburg zijn 315 bedrijven met in totaal circa 97.230 varkens gevestigd die kampen met afzetproblemen voor hun varkens. Tot concrete plannen is het nog niet gekomen, maar Vogel is positief over de houding van de EU ten opzichte van het opstellen van een Duits steunprogramma.

Beheer
WP Admin