AkkerbouwNieuws

Opbrengstderving reëel door snel slijtende gewassen

Dronten – Pootgoed, consumptieaardappelen en uien slijten hard door het veelal droge weer van de laatste twee maanden. Dat ziet Laurens Persoon van adviesbureau DLV Plant.

“Door de droogte is de groei eruit in het pootgoed. Het loof slijt snel. In het Noorden is dat heel sterk het geval, daar zie je echt percelen afsterven door de droogte, maar in Flevoland speelt het ook. Dat gaat ten koste van de kilo’s.”

Het tal is dit jaar vrij goed, maar in droge omstandigheden groeit het verschil  in grofte; de grote knollen groeien door en de kleinere blijven achter. “Terwijl je zoveel mogelijk knollen in de maat wilt rooien.”

Handelshuis Agrico gaat uit van een matige tot goede opbrengst. “De gebiedsverschillen zijn groot”, zegt manager Henk van der Woude. “Op de ene plek is het droog, terwijl er 20 kilometer verder teveel neerslag is gevallen. Hierbij valt op dat het in het Noorden echt extreem droog is. We verwachten uit die regio zeker minder opbrengst van pootaardappelen. Verder wachten we de oogst af voor we een duidelijk beeld van de opbrengst geven.”

Schurft komt – wederom plaatselijk – meer voor dan vorig jaar, merkt Van der Woude op.

Ook consumptieaardappelen gaan de laatste weken hard achteruit, zegt Persoon. “Het is maar de vraag of de planten het halen tot het einde. Dat kost dus opbrengst. Bij de uien is het op sommige percelen ook maar de vraag of er voldoende potentie in de planten zit om de gewenste kilo’s te halen. Bovendien speelt in de Noordoospolder valse meeldauw een rol, wat ook ten koste gaat van de opbrengst.”

De phytophthora-druk, die vorige week weer oplaaide door de natte en warme omstandigheden, baart zorgen. “We hebben weer nieuwe haarden gezien. Ik hou mijn hart vast voor problemen in de schuur. Telers moeten heel alert zijn dit jaar, met de gewasbescherming en straks in de bewaring.”

Al met al blijft het een vroeg seizoen. Dat is gunstig voor de vervolgtraject. Zo is er voldoende tijd om aandacht aan de bodem te besteden in de vorm van grondbewerking, groenbemesting en bemesting.

Beheer
WP Admin