Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Opbrengst plantuien best goed, ondanks extreem groeiseizoen

De Zeeuwse akkerbouwer Steven Dees heeft 4 hectare plantuien laten rooien. Door het extreme groeiseizoen komen er minder kilo’s van het land, maar de opbrengst valt Dees niet tegen.

Het lang groen blijven van het loof is een raseigenschap van Setton. Dat zorgde dit jaar voor een langere groeiperiode.

Daar waar het zwad is verplaatst, blijft maar een enkele ondermaatse ui achter. Met dit perceel plantui zit het wel goed ondanks het extreme groeiseizoen. Bij zaaiuien is het een ander verhaal. Als die niet bijtrekken, blijft het percentage ondermaatse uien erg groot. Op Noord-Beveland kan niet worden beregend, dus het gewas een handje helpen zit er voor de akkerbouwers niet in.

Op de kopakkers worden de zwaden op elkaar gelegd. Dat voorkomt schade bij het keren van de rooier. Over enkele dagen worden de uien geraapt. Dat doet Dees zelf met een aangepaste aardappelrooier.

Opvallend zijn de vele groene pijpen. Die stonden twee weken geleden nog rechtop. Dat is bijzonder voor een plantui, zeker na een extreem groeiseizoen met veel water aan het begin en extreme droogte en hitte aan het einde.

De plantuien zien er mooi uniform uit wat betreft grofte. Terwijl dit ook nog een zwad is op de kopakker. Dees kan nog niks zeggen over de opbrengst. Dat is moeilijk in te schatten als ze nog in het zwad liggen. Er komen wel minder kilo s van het land dan normaal vanwege de droogte. Maar het valt me niet tegen hoe ze uiteindelijk nog zijn gegroeid.

Het heeft niet veel geregend in het zuidwesten van het land, maar het is voor akkerbouwer Steven Dees uit Wissenkerke op Noord-Beveland voldoende om de plantuien te kunnen rooien. Loonbedrijf Van der Heijde uit het Zeeuwse Kamperland rooit hier 4 hectare plantuien van het ras Setton. - Fotos: Anton Dingemanse

Beheer
WP Admin