Foto: Hans Banus BoerenlevenAchtergrond

‘Op Fordson Dexta voel ik me weer dat jongetje van vroeger’

Rienko Koburg kocht in 2015 een Fordson Dexta uit 1958. Hij spendeerde veel vrije tijd aan het opknappen van zijn jeugdtrekker.

“De gele klompjes op de voorkant van de trekker refereren aan een voorval uit mijn jeugd. Ik moet een jaar of zes zijn geweest, toen ik met mijn oudere broer Harm mee mocht op de Fordson Dexta. Met m’n gele klompjes blokkeerde ik de koppeling, waarna Harm te laat remde. Pardoes belandden we met de neus van de trekker zo in een greppel. Gelukkig liep het met een sisser af. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als we in die diepe sloot aan de andere kant van het perceel waren gereden.”

Wat trekkers betreft heb ik ook altijd blauw bloed gehouden

Boerenzoon Rienko Koburg (59) is sinds 2015 de trotse eigenaar van de Fordson Dexta uit 1958. De trekker (3-cilinder, 32 pk) haalt een snelheid van 25 kilometer per uur. Koburg – woonachtig in Emmen (Dr.) – doet graag mee aan ploegwedstrijden, die onder de vlag van OTMV Drenthe worden georganiseerd. Koburg werkte in de bouw en was daarna bij meerdere bedrijven werkzaam als chauffeur. Sinds 1993 is hij chauffeur bij de reinigingsdienst van de gemeente Emmen. - Foto: Hans Banus

Boerenzoon Rienko Koburg (59) is sinds 2015 de trotse eigenaar van de Fordson Dexta uit 1958. De trekker (3-cilinder, 32 pk) haalt een snelheid van 25 kilometer per uur. Koburg – woonachtig in Emmen (Dr.) – doet graag mee aan ploegwedstrijden, die onder de vlag van OTMV Drenthe worden georganiseerd. Koburg werkte in de bouw en was daarna bij meerdere bedrijven werkzaam als chauffeur. Sinds 1993 is hij chauffeur bij de reinigingsdienst van de gemeente Emmen. – Foto: Hans Banus

Witte wielen

“Mijn vader had een gemengd bedrijf. Hij kocht begin jaren zestig een fonkelnieuwe Fordson Dexta, met oranje wielen. Als klein jongetje was het voor mij een feest om op die trekker te rijden. Wat trekkers betreft heb ik ook altijd blauw bloed gehouden.

In 2015 heb ik via Marktplaats een Fordson Dexta uit 1958 gekocht. Dat mag je gerust een ‘midlife-dingetje’ noemen, haha. In alle eerlijkheid was die trekker niet meer moeders mooiste, maar gelukkig verkeerde deze technisch gezien in redelijke staat. Ik ben een half jaar bezig geweest met het opknappen van de trekker. Alle onderdelen waaraan ik twijfelde, heb ik vervangen. Dat was een mooi project, waar heel wat uurtjes vrije tijd in zijn gaan zitten. Bij het overspuiten ben ik afgeweken van de originele kleurstelling. Ik vind witte wielen net wat mooier.”

De Fordson Dexta. - Foto: Hans Banus

De Fordson Dexta. – Foto: Hans Banus

“De Fordson Dexta heeft een eigen geluid, dat door kenners wordt herkend. Hij doet het prima, het is starten en lopen. Even aantikken en vroem, daar gaat-ie. Rijdend op deze trekker voel ik me weer dat jongetje van vroeger.”