AlgemeenAchtergrond

Oorlog op de prairie

Ook bij de strenggelovige Hutterites knalt het onderling wel eens. Letterlijk zelfs!

Hier in de Peace Country in Noord-Alberta zijn enkele zaken toch wel anders dan in Nederland. Vooral de uitgestrektheid is enorm. Mensen kunnen zich dat moeilijk voorstellen als ze er nooit geweest zijn. Tussen onze streek en hoofdstad Edmonton ligt ongeveer 160 kilometer puur bos en wildernis. Verdwalen is hier een echte realiteit. Het betekent ook dat niet iedereen weet wat er allemaal gebeurt op deze vlakte.

We hebben hier in de regio verschillende dorpjes waar een streng geloof gepredikt wordt. Dit zijn de Hutterite Colonies. Veelal wonen in zo’n dorpje tussen 80 en 150 mensen. Die bewerken meestal 5.000 tot 10.000 hectare land, waarop ze graan en veevoer verbouwen. In hun werk gebruiken ze de moderne techniek, maar ze kijken maar beperkt televisie en hebben een gemeenschappelijke keuken. De kinderen gaan op de Colonie naar school en moeten vanaf 14 jaar meewerken op het bedrijf.

Geen loon, maar zakgeld

Het gaat hier om een groot bedrijf, waar al deze mensen werken. Ze krijgen geen loon, maar een beperkt zakgeld. Alle mensen leven in identieke huisjes en de vrouwen maken al hun kleding nog zelf. Alle jongens dragen zwarte kleren en hebben specifieke hoedjes en petjes. Als ze in het dorp komen, herken je ze direct. De vrouwen dragen ook een soort klederdracht met grote rokken en kapjes.

Het is apart dat het mogelijk is, maar als er ruimte is, kan dit. De Colonies willen niet dat mensen mengen in de samenleving, maar ze zijn wel erg handelgedreven. Oorspronkelijk komen deze mensen uit Europa, waar ze enkele eeuwen geleden verdreven zijn. Uiteindelijk zijn ze hier in Canada beland. In de Colonies spreken ze nog steeds een soort plat Duits en ze lezen een Duitstalige bijbel met het oude schrift.

Niet altijd pais en vree

Nu zien lezers vast allemaal idyllische plaatjes voor zich, zoals van de Amish-cultuur. Alles is er pais en vree natuurlijk. Maar niets is minder waar. Ook op deze Colonies zijn de mensen net als overal. Deuren moeten op slot. Buren vechten over de grens van hun tuintje en honden veroorzaken overlast. Zo heeft de sheep boss van een naburige colony een aantal waakhonden om wolven en coyotes weg te houden. Deze honden hebben al enkele keren de cattle dogs van de rundvee-afdeling afgetuigd. De cattle boss was hier behoorlijk kwaad over. In een woeste bui heeft hij zijn geweer gepakt en alle waakhonden afgeschoten. Na een paar dagen werden de honden gevonden. Een ervan bleek nog in leven. De sheep boss, ook niet te flauw, pakte een geweer en schoot een van de cattle dogs dood. Toen was er echt stront aan de knikker.

Wij hebben snel geholpen met het evacueren van de ene, nog levende waakhond en wachten gespannen af wat er gaat gebeuren. Strafbare feiten zijn het nog steeds niet, dus de politie is er niet bij betrokken. Nu is het aan de grote boss om recht te spreken. De twee vechtende mannen zijn ook nog broers. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.

Beheer
WP Admin