Foto: Roel Dijkstra AkkerbouwNieuws

Ook consumptieaardappelen lopen aaltjesrisico

De aardappelsector kan door alles op alles te zetten voorkomen dat aardappelmoeheid ook in consumptieaardappelen een probleem wordt. Dat zegt productmanager Allard Jukema van Dupont, naar aanleiding van een bijeenkomst bij het Wageningen Plant Researchcentrum in Valthermond.

Virulente aaltjes zorgen voor toenemende problemen, doordat resistente aardappelrassen steeds vaker niet meer resistent blijken tegen deze aaltjes. Niet alleen zetmeelaardappelen, maar ook consumptieaardappelen zouden gevaar lopen.
Het lijkt een kwestie van wachten op nieuwe besmettingen. Nematoloog Leendert Molendijk van PPO agv wijst op de legale en illegale teelt van het zetmeelras Seresta in de Noordoostpolder eind jaren negentig van de vorige eeuw, om met Pallida besmette pootgoedpercelen aan te pakken. “Daarmee, maar ook met uitwisseling van grond of ander uitgangsmateriaal, kunnen virulente aaltjes zich hebben verspreid. Hier moet je echt heel alert op zijn.”

Mix van maatregelen

Wachten op de ontwikkeling van nieuwe resistente rassen kan nog wel vijf jaar duren, zo bleek op de bijeenkomst in Valthermond. Met een mix van maatregelen daarentegen, kan de sector volgens deskundigen de komende jaren het probleem van schadelijke aaltjes beheersbaar houden.

Beheer
WP Admin