Italië meldt het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in een wild zwijn. - Foto: Misset VarkensNieuws

Ook AVP vastgesteld in Noord-Italië

Ook Italië heeft nu het eerste geval van Afrikaanse varkenspest (AVP) gemeld in de wildezwijnenpopulatie.

Een dood dier testte positief op het virus in de regio Piemonte, in Noordwest Italië. Diverse Italiaanse media berichtten vrijdagavond 7 januari over het geval dat gevonden was in een zwijn nabij Ovada, in de provincie Alessandria. De infectie is bevestigd door de het nationaal referentielaboratorium.

Haast geboden

De Italiaanse krant Corriere della Sera sprak met het regionale raadslid van gezondheid voor de regio Piemonte, Luigi Genesio Icardi. “Wij handelen heel accuraat. De onmiddellijke en gecoördineerde implementatie van bestrijdingsmaatregelen bij wilde zwijnen is van fundamenteel belang om de ziekte zoveel mogelijk in te perken en uit te roeien. Er zijn ontmoetingen aan de gang met de territoriaal bevoegde veterinaire diensten, de bosbeheerautoriteiten en met de milieu- en natuurjachtsectoren.”

AVP-geïnfecteerd gebied en bewakingsgebied

Inmiddels is al een begin gemaakt met het oprichten van de crisiseenheden op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Icardi: “In de komende uren zullen het ‘besmet gebied’ en het ‘bewakingsgebied’ worden gedefinieerd, met de bijbehorende voorschriften.”

Gevolgen voor Italiaanse varkensvleeshandel

De Corriere della Sera stelde dat AVP gevolgen zou kunnen hebben voor de Italiaanse varkensvleeshandel, omdat landen die het principe van regionalisering niet erkennen, een verbod kunnen opleggen op de invoer van alle varkensproducten uit het hele land waar de AVP zich heeft voorgedaan.

De afgelopen dagen maakte de Confagricoltura Piemonte zich al druk over de mogelijkheid dat er AVP zou komen. De organisatie sprak over een ‘sterk risico’ op het virus in verband met ‘de buitensporige verspreiding’ van wilde zwijnen.

Italië is niet vrij van Afrikaanse varkenspest

Formeel is Italië niet 100% vrij van Afrikaanse varkenspest. Op het eiland Sardinië is het serotype I van de Afrikaanse varkenspest endemisch. Dat is het laatste overblijfsel van AVP-infecties in Zuid-Europa, die grotendeels eindigden in de jaren tachtig; het virus is alleen op Sardinië bekend.

De huidige uitbraak is hoogstwaarschijnlijk genotype II, het type dat ook voorkomt in Duitsland, Polen, Roemenië, Rusland, Azië en het Caribisch gebied. Het is te vroeg om te zeggen hoe het virus in Noordwest-Italië terecht is gekomen. Hemelsbreed is het meer dan 800 kilometer verwijderd van de dichtstbijzijnde uitbraaklocatie in Oost-Duitsland. Hoogstwaarschijnlijk heeft menselijk ingrijpen de verspreiding van het virus veroorzaakt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief varkensgezondheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin