AkkerbouwAchtergrond

Oogst van gerst valt mee

Ondanks een droog voorjaar hebben we een goede opbrengst bij de gerst. Het combinen startte voorspoedig en we dachten bijtijds klaar te zijn. Helaas juichten we te vroeg.

Het graan is binnen, het stro is gebaald. Gerard heeft net als verleden jaar eerst buurman Marius van Dijk geholpen met het wegrijden van het graan. Toen ze bij Van Dijk klaar waren, zijn ze bij ons verder gegaan. Het combinen ging allemaal heel voorspoedig, en de heren dachten ‘s avonds lekker op tijd klaar te zijn. Maar helaas liep het anders.

Stuk ijzer in combine

Vorig jaar is bij ons een nieuwe pijplijn gelegd. Daarvoor is er een diepe sleuf gegraven om de pijp in te leggen. Hierdoor was een groot stuk ijzer bloot komen te liggen, en dat kwam in het binnenste van de combine terecht. Nadat we hem eerst zelf hebben proberen te repareren, is er een monteur bijgehaald. Gerard en de monteur zaten samen in het binnenste van de combine, Marius werkte aan de buitenkant ervan en af en toe half eronder. Na een kleine twee uur was het ijzerdeel weer uit de combine. De monteur dacht dat het nog een stuk ijzer van een paardenbuggy was, van een onbuigzame staalsoort.

Wheellines plaatsen voor beregening

Terwijl ze nog aan het combinen waren, werd het stro al gebaald en opgestapeld. Het was een drukte van belang op het land. Ondertussen was een neef van ons ook net het hooi aan het laden dat we aan Gerards broer hadden verkocht. Een stukje verderop moesten de wheellines verplaatst worden om te kunnen beregenen. Aangezien Gerard de hele dag het graan moest ‘trucken’, had ik dat werk maar op me genomen.

Rondspuitende slang

Het was de eerste keer dat ik het helemaal alleen moest doen. De eerste ronde van drie lines ging nog wel, maar toen ik aan het eind van de avond nog een keer zou verplaatsen, wilde het niet erg lukken. Ik had de slang weer aan de wheelline gekoppeld. Toen ik de kraan weer opendraaide, vloog de slang eraf. Die spoot maar in het rond natuurlijk, door de hoge druk die er op stond. Nog maar eens proberen dan. De slang bleef er dit keer wel aan, maar hij lekte als een gek. Onbegonnen werk. Ik schakelde de installatie maar af en ben toen naar Gerard gegaan. Wat bleek? De rubberen ring was er tussenuit. Dus dat was snel verholpen.

Goede graanopbrengst; wachten op betere prijzen

De graanopbrengst viel gelukkig mee. We hadden niet op bijster veel gerekend, vanwege het droge voorjaar. We zaten gemiddeld toch nog rond de 120 bushel per acre (6,5 ton per ha). De prijzen van de gerst zijn de laatste weken wel flink gezakt. De prijs van vandaag (10 september) is $145 per ton. Wij hebben nog niet verkocht. Het graan zit op ons eigen bedrijf in de silo en we wachten op betere prijzen.
Het stro hebben we niet allemaal zelf nodig. Wat over is, gaat naar de loonwerker die voor ons heeft gebaald.

Foto’s: Hennie Klok

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin