Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Oogst van cichorei en suikerbieten begonnen

De verwerkingscampagnes van cichorei en suikerbieten zijn begonnen. Loonbedrijf Van der Heide oogstte de eerste percelen voor de vroege levering. De oogstomstandigheden in Zeeland zijn goed.

Het rooien gebeurt met een voor de cichorei-teelt aangepaste bietenrooier.

Ook staan de spijlen van de zonnen dichter op elkaar. Vanwege de goede rooiomstandigheden zijn er nu de blikken in geplaatst om verlies te voorkomen.

De spijlen van de elevator staan op 4 centimeter, dat is ook nauwer dan voor de bietenoogst.

Wim van der Heijde maakt een rooigeul vrij om te laten zien hoe diep de rooischaren de grond ingaan om de wortels heel uit de grond te krijgen.

De rooidiepte blijkt een centimeter of 20 te zijn.

Dit jaar is de structuur van de grond goed en de grond is droog maar zeker niet uitgedroogd. De wortels komen dan ook tot algemene tevredenheid voor het merendeel met punt en al uit de grond.

Dat de rooiomstandigheden goed zijn laat ook de zeefgrond zien die egaal en zonder kluiten over de rooigeulen ligt.

Er komt veel grond mee met de wortels maar eenmaal op de reinigingszonnen is die vrijwel verdwenen.

De kipper kan weer geladen worden.

De bunker wordt leeg gedraaid. Hoewel het loof van de cichorei veel lijkt op bietenloof komen ze allebei uit een ander plantgeslacht. Dat is ook te zien aan het soortelijk gewicht. Een kuub cichorei weegt ongeveer 600 kilo, terwijl een kuub suikerbieten ruim 800 kilo weegt.

Op het erf worden de wortels aan de hoop gereden.

De cichorei-muis is inmiddels ook gearriveerd en laadt de wortels die een paar dagen eerder al zijn gerooid.

Veel meer dan een hele lange reinigingsband is de muis feitelijk niet en doordat de wortels nu bijna schoon uit de grond komen valt de tarra veel mee. Wat hier ligt gaat overigens nog een keer door de muis om zo weinig mogelijk cichorei achter te laten.

Terwijl Wim Van der Heijde cichorei rooit is medewerker Leo van de Moere bij maatschap Breure-Van der Weele het eerste perceel suikerbieten bij Colijnsplaat aan het rooien.

Het resultaat is een egaal bereden, vlakke grond.

Veel rooien doet hij de eerste dag niet. De splinternieuwe Vervaet Beet Eater 925 werd bij dit perceel afgeleverd om meteen te gaan rooien. Personeel van Vervaet rooit en regelt in, terwijl Van de Moere (links) aanwijzingen geeft en helpt bij het afstellen.

Deze bietenrooier is geen nieuw type maar het resultaat van doorontwikkelde techniek. Nieuw is wel het systeem om de diepte te regelen bij het koppen.

De voorwielen van de 9-rijige rooier kunnen uit elkaar worden geschoven om zo het gewicht beter over de bodem te verdelen.

Loonbedrijf Van der Heijde uit het Zeeuwse Kamperland was dit jaar als een van de eersten aangewezen om cichorei voor Sensus te rooien. Henk de Kater uit Geersdijk had zich aangemeld voor de vroege levering en voor hem werd nu de cichorei gerooid. - Foto's: Anton Dingemanse

Belangrijk is om de wortels heel uit de grond te krijgen. De rooischaren gaan een stuk dieper dan bij het bietenrooien en zijn daarom veel groter uitgevoerd, hier aangegeven met een streep. Het deel boven de streep is normaal voor bieten, het stuk eronder is speciaal voor de cichorei.

Drie weken eerder trok een hagelbui over die forse bladschade veroorzaakte. Inmiddels hebben de bieten alweer nieuw blad gevormd.

Beheer
WP Admin