Loonbedrijf Kloosterman uit het Zeeuwse Kapelle dorst hier een perceel bij Yerseke. Onder goede omstandigheden is de gehele dorscombinatie in stof gehuld. Dat dit nu niet zo is, is een indicatie dat het nog vrij vochtig is. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Fotoreportage: oogst van bruine bonen komt laat op gang

De natte zomer heeft een duidelijke invloed op de oogst van de bruine bonen, een gewas dat voornamelijk in Zeeland geteeld wordt. Eind september komt de oogst goed op gang.

De bonen worden gedorst met een getrokken `Colombo Double Master IV `.

Omdat het vrij vochtig is springen de peulen nu niet open voor ze in de dorsmachine komen. De uitval op de grond is daarom zeer beperkt.

Gestaag wordt de tank gevuld met bruine bonen. Doordat het ’s ochtends lang vochtig blijft is de dagelijkse dorsperiode beperkt tot een uur of vijf. Een voortzetting van het droge weer is daarom zeer gewenst.

De oogst ziet er goed uit. De bonen zijn wat aan de kleine kant maar door het grotere aantal peulen per struik is er toch sprake van een normale kilo opbrengst.

De eerste bunker is vol en wordt gelost in de klaarstaande kipper. Voordat de kipper vol is zijn er wel een paar uur voorbij.

Voor er gedorst kan worden moeten de bruine bonen eerst worden los geschoffeld en op zwad geharkt. Dit gebeurt net als bij graszaad in de vroege morgen tot het weer te scherp wordt.

Het los schoffelen gebeurt met lange schoffelmessen die net onder het grondoppervlak de stengels van de bonen doorsnijden.

Losgesneden planten. De grond moet voor dit werk niet te hard zijn.

Een bruine boonpeul van het meest geteelde ras Narda met daarin 4 bonen. Dit is het juiste aantal, maar ze zijn wat klein dit jaar.

Een belangrijk deel van de bonenoogst gaat naar de coöperatie CZAV uit Wemeldinge waar ze eerst voor de droogwand gaan.

Later worden de bonen in eigen schoningsmachines van CZAV geschoond om vervolgens uit te leveren voor consumptie of zaaizaad.

Beheer
WP Admin