AlgemeenNieuws

Ontploffing waterzuiveringsinstallatie Raalte

Raalte – Bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte is zondag een van de machinegebouwen ontploft. Dat meldt het Waterschap Groot Salland.

Door de ontploffing is er geen elektriciteit op de zuivering meer. Het zuiveringsproces ligt daarom stil en een aantal hoofdrioolgemalen in de gemeente zijn stilgezet. Daardoor kan er geen vies water meer naar de zuivering stromen. In de riolering wordt het vieze water vastgehouden.

De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. Er zijn door de brandweer geen verontrustende waarden gemeten. Wel is er stankoverlast.

De explosie heeft geen gevolgen voor de drinkwatervoorziening. De riolering kan gewoon gebruikt worden, ook nu de rioolwaterzuivering niet werkt. Op twee plekken gaan vrachtwagens de riolering leegzuigen om te voorkomen dat rioolwater in het oppervlaktewater terechtkomt. Dit gebeurt bij het gemaal in Lemelerveld en bij de Mariënheem.

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn met de riolering in Raalte. In november kwamen door een lozing insecticiden in de riolering. Die giftige stoffen zijn schadelijk voor bacteriën, waardoor de rioolwaterzuivering niet goed meer werkte.

Dierproductenfabrikant Beaphar werd uiteindelijk niet vervolgd voor het lozen van het gif. Strafrechtelijk onderzoek leverde geen bewijs op. Een ondeugdelijke bedrijfsaansluiting op het riool werd wel bewezen. Het Openbaar Ministerie bood Beaphar daarom een schikking aan.

Beheer
WP Admin