VarkensNieuws

‘Onderzoek effect transgeen voer deugt niet’

Den Haag – Een Australisch onderzoek over de effecten van genetisch gemodificeerd voer voor de gezondheid van varkens voldoet niet aan de wetenschappelijke eisen.

Tot die conclusie komt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) op basis van een beoordeling door het Bureau Risicobeoordeling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), voedselveiligheidsinstituut Rikilt en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Afgelopen zomer publiceerde een Australische onderzoeksgroep van de Flinders universiteit over de gevolgen van het voeren van een mix van genetische veranderde mais en soja aan varkens. Bij het onderzoek bleek volgens de onderzoekers dat de dieren afwijkende groei van de baarmoeders vertoonden en dat er afwijkingen in de maag werden aangetroffen.

Volgens de onderzoekers van de NVWA en Rikilt/RIVM voldoet de opzet van de proef van de Australische onderzoekers echter niet aan de gangbare wetenschappelijke standaarden voor het uitvoeren van proefdieronderzoek met gewassen of voedingsmiddelen. Daarbij komt dat ook de statistische methoden die zijn gebruikt niet geschikt zijn om verschillen tussen verschillende groepen proefdieren vast te stellen.

Beheer
WP Admin