Biologische teelt van bloemkool. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Onderzoek: Boer-tot-Bord schaadt plantaardige teelt

Maatregelen kunnen leiden tot gemiddelde productiedaling in de hele EU tussen 10 en 20%.

De effecten van de Boer-tot-Bordstrategie en de Biodiversiteitsstrategie kunnen in de plantaardige sectoren (akkerbouw, fruitteelt, olijven, citrus) leiden tot lagere opbrengsten en verschuiving van productie naar buiten de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek dat Wageningen UR heeft gedaan in opdracht van CropLife Europe en CropLife International, een organisatie van producenten en ontwikkelaars van gewasbeschermingsmiddelen.

De Wageningse onderzoekers keken naar de effecten van verschillende maatregelen (50% minder gewasbeschermingsmiddelen, 20% minder kunstmestgebruik, 25% landbouwareaal omzetten in biologische productie en een combinatie van de eerste twee maatregelen).

Productiedaling tussen 10 en 20%

Een combinatie van maatregelen leidt in de gehele Europese Unie tot een gemiddelde productiedaling tussen 10 en 20%, zegt onderzoeker Johan Bremmer. “Sommige gewassen hebben er meer last van dan andere. Het productievolume kan tot 30% dalen, maar er zijn ook gewassen die nauwelijks last hebben van de Boer-tot-Bordstrategie.’

Bij meerjarige teelten (appels, olijven, druiven) is de volumedaling groter dan bij eenjarige teelten. Bij suikerbieten is er nauwelijks een effect, volgens de onderzoekers.

Tot € 140 miljard minder productiewaarde

In alle onderzochte scenario’s neemt de import van producten toe en neemt de export af. De negatieve impact op productiewaarde loopt op van bijna € 64 miljard tot € 140 miljard, afhankelijk van de mate waarin verschillende doelstellingen worden verwezenlijkt.

De onderzoekers tekenen aan dat de studie helemaal is gefocust op plantaardige productie, zonder dat de effecten op de dierlijke productie of op het consumentengedrag zijn meegenomen. “Als gevolg daarvan overschatten onze uitkomsten mogelijk de effecten op de handel en het landgebruik.” Bovendien is ook geen rekening gehouden met reacties op het Europese beleid in andere landen. Ook zijn de potentiële klimaat- en biodiversiteitsvoordelen niet meegenomen in het onderzoek.

Lees meer artikelen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Reacties

  1. Bij bovenstaand komt ook nog de Circulaire economie wens waarbij veel nu nog uit olie en gas geproduceerde artiekel uit biobased grondstoffen gemaakt moeten worden. Dez egrondstoffen zullen veelal van boerenland moeten komen, anders zal de biodiversiteit en het klimaat onherstelbare schade oplopen.

  2. De vraag is of biodiversiteit en klimaat voordelen een degelijke opbrengst daling rechtvaardigen in een wereld met een explosieve bevolkings toename, waarbij de rijke landen die inder droogte lijden hun voedsel steeds meer beginnen te betrekken uit Afrika en Zuid Amerika, Als ook wij door de ingrijpene maategelen ons op deze markt gaan begen, dan zou de milieu winst hier wel eens met een veelvoud elders kunnen worden verwoest. Erger we maken ons naast energie ook nog afhankelijk voor voedsel van elders. Zolang we niet wensen toe te geven dat het aantal mensen eerder moet krimpen dan groeien willen we onze anbitieuse doelstellingen halen zonder elders het klimaat en de biodiversiteit geweld aan te doen.

Beheer
WP Admin