Omzet en winst Cosun dalen AkkerbouwNieuws

Omzet en winst Cosun dalen

Cosun boekte in 2015 slechtere financiële resultaten dan in 2014. De omzet zakte met 7 procent naar €1.971 miljoen. Het bedrijfsresultaat ging 46 procent omlaag en het nettoresultaat daalde 42 procent.

Directeur van de bietentelerscoöperatie Robert Smith schrijft de daling volledig toe aan de lage suikerprijs. “In 2003 werd in de EU nog meer dan €700 per ton witsuiker betaald. Heel vorig jaar lag de prijs maar net boven de referentieprijs van €404,40. Omdat Suiker Unie efficiënt draait en een goede marktpositie heeft, is nog een goed resultaat gerealiseerd.”

Ook inulineproducent Sensus draaide een lager resultaat dan in 2014. Smith schrijft dat toe aan een eenmalige bate in 2014. “Toen kreeg Sensus een uitkering van een verzekering. Daarnaast steeg de afzet van inuline vorig jaar, maar door de sterke concurrentie staan de verkoopprijzen onder druk.”

Aardappelverwerker Aviko draaide in 2015 beter dan in 2014, zegt Smith. “De afzet van aardappelspecialiteiten en frites nam toe en de verkoopprijzen waren goed.”

Dochterbedrijf SVZ, producent van groente- en fruitingrediënten, boekte vorig jaar een gelijk resultaat als in 2014. SVZ sloot vorig jaar een fabriek in Polen en verplaatste de productie naar de enige andere fabriek in Polen. Grondstoffenverwerker Duynie realiseerde een hogere marge met een lager volume.

Stabiele omzet en lager bedrijfsresultaat verwacht in 2016

Smith verwacht voor 2016 dat de totale omzet van Cosun stabiel blijft. “De omzet uit suiker daalt verder gezien de zeer lage suikerprijs. Suiker Unie verkoopt veel suiker relatief vroeg in het seizoen. De omzet uit de andere activiteiten gaat omhoog. Het bedrijfsresultaat zal lager uitvallen dan in 2015.”

Klik op 2 voor het bedrijfs- en nettoresultaat van Cosun


2017 wordt overgangsjaar na suikerquotering

Smith doet geen voorspelling voor 2017. ” Dat wordt een overgangsjaar omdat per 30 september de suikerquotering vervalt. De prestaties van Cosun hangen dan sterk af van wat de suikerprijs op de wereldmarkt doet en hoe de andere suikerproducenten in de EU reageren op het einde van de quotering. Na 2017 verwacht Cosun een stijging van omzet en bedrijfsresultaat. We produceren al jarenlang rietsuiker voor afzetmarkten met een suikertekort. Die rietsuiker vervangen we vanaf 2017 door bietsuiker. Dat is veel rendabeler voor Cosun. Nu maakt de quotering dat nog onmogelijk.”

Meer informatie over de prijzen van suiker vind je in

Boerderij Marktprijzen