RundveeNieuws

Omzet en winst Arla licht onder druk bij hoge melkaanvoer

Arhus – De Scandinavische zuivelreus Arla heeft de omzet en winst over het eerste halfjaar van 2015 zien dalen, met achtereenvolgens €200 miljoen en €31 miljoen. Ook de melkprijs daalde flink, van €41,70 naar €33,80 per 100 kilo.

De melkaanvoer steeg ondertussen met met 7 procent, ofwel 280 miljoen kilo. Arla slaagde er desondanks in om de rentabiliteit nog redelijk op peil te houden, met name door de afzet van merkproducten flink te vergroten.

Hoger rendement

De coöperatieve onderneming verwacht over heel 2015 een iets hoger rendement te halen dan over de eerste helft van het jaar. Het bedrijf houdt wel rekening met een sterke volatiliteit van de markt en melkprijzen die onder druk blijven staan. Om de kosten zo veel mogelijk te beperken, zijn de investeringen met 30 procent teruggeschroefd en wordt overal in de uitgaven gesneden.

Actief in West-Afrika

Tegelijk met de presentatie van de halfjaarcijfers maakte Arla de oprichting bekend van twee nieuwe joint-ventures in West-Afrika. In Nigeria gaat het een 50/50-samenwerking aan met de Tolaram Group. Nu verkoopt Arla er jaarlijks voor zo’n €80 miljoen aan zuivel. Dat cijfer moet stijgen naar €240 miljoen in 2020. In Senegal gaat het een 75/25-samenwerking aan met de Attieh Group. In dit land is Arla nog niet actief. Het plan is om daar over vijf jaar zo’n €32 miljoen aan omzet te hebben.

Melkaanvoer stijgt vooral in Duitsland

De omzet van Arla daalde van €5.330 miljoen in de eerst helft van 2014 naar €5.127 miljoen in de eerste helft van dit jaar. De winst daalde in dezelfde periode van €147 miljoen naar €116 miljoen. De melkaanvoer steeg daarbij van 6,7 miljard kilo naar 6,98 miljard. Het hardst steeg de melkaanvoer van leden in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Beheer
WP Admin