Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Oekraïne plots belangrijke klant Nederlandse uien

Oekraïne is sinds half mei één van de belangrijkste afnemers van Nederlandse uien. Dat valt op te maken uit de voorlopige weekcijfers van de uienexport die het GroentenFruit Huis publiceert.

In week 22 (de eerste week van juni) werd in totaal 2.143 ton Nederlandse uien geëxporteerd naar Oekraïne. In die week was alleen de afzet naar Groot-Brittannië nog groter met 2.734 ton. De totale export in week 22 komt volgens de voorlopige cijfers op iets minder dan 14.000 ton.

Gezien de oorlog in Oekraïne is het opvallend dat er ineens zo veel uien naartoe gaan. Bovendien werden er in de afgelopen jaren nauwelijks uien vanuit Nederland naar Oekraïne geëxporteerd. In de loop van april dit jaar gingen ineens steeds meer uien naar Oekraïne. Half mei nam de afzet flinke proporties aan en steeg de weekexport tot ruim boven de 1.000 ton.

9.000 ton uien naar Oekraïne

Inmiddels heeft Oekraïne dit seizoen al meer dan 9.000 ton uien afgenomen. Daarmee is deze afzet groter dan naar landen als Italië, Roemenië, Hongarije en Tsjechië. Door de sterke afzet in juni is Oekraïne met stip gestegen op de lijst van landen die de meeste Nederlandse uien afnemen. Inmiddels staat het land op deze lijst op plaats 26.

In totaal zijn er 129 landen waar Nederland dit seizoen uien aan levert. Senegal en Ivoorkust zijn met meer dan 170.000 ton de grootste afnemers, gevolgd door Groot-Brittannië met 135.000 ton. Duitsland staat op plek 12 met ruim 21.000 ton en Frankrijk staat daar twee plaatsen onder met 18.000 ton. En daar weer net onder Spanje, om maar aan te geven hoe belangrijk de afzet naar Oekraïne ook is voor de Nederlandse export.

Beheer
WP Admin