Foto: Herbert Wiggerman VarkensNieuws

NVWA zoekt bedrijven uit video van Varkens in Nood

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is op zoek naar zowel de bedrijven als personen die te zien zijn op undercoverbeelden van laden van varkens, die actiegroep Varkens in Nood woensdag naar buiten bracht.

De NVWA noemt wat te zien is op de beelden volstrekt onacceptabel en dierenmishandeling, en wil handhaven bij de verantwoordelijken als ze deze kunnen identificeren. De voedselautoriteit laat weten op het moment bezig te zijn met het bekijken van de beelden, en vraagt alle beelden op bij Varkens in Noord.

Op de via RTL Nieuws naar buiten gebrachte beelden is onder andere te zien hoe continue een elektrische prikker gebruikt bij het laden, ook onder meer op de kop van de varkens, hoe een varken geschopt wordt, en hoe deze met gebroken poot toch geladen wordt en de chauffeur zegt dat dit iedere week wel een keer gebeurt bij het laden.

NVWA spreekt sectorpartijen aan

De NVWA stelt ook de sectorpartijen te gaan aanspreken op de beelden. Vee&Logistiek Nederland laat weten onaangenaam verrast te zijn door de beelden en de misstanden krachtig te veroordelen. De brancheorganisatie laat weten het onderzoek van de NVWA naar de misstanden van harte te ondersteunen. De organisatie spreekt van uitzonderingen, die het voor de goedwillenden in de sector verpesten.

Daarnaast hekelt Vee&Logistiek dat de beelden nu pas naar buiten komen terwijl deze (deels) afkomstig zijn uit 2019. Volgens Varkens in Nood stammen de beelden uit 2019 en 2022. De actiegroep pleit voor een totaalverbod in heel Europa op elektrische prikkers.

Beheer
WP Admin