Melkveehouders moeten hun kalveren in iglo's beschermen tegen extreme hitte. - Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

NVWA werkt aan hitteregels voor kalveren in iglo’s

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komt voor aankomende zomer met normen voor het houden van kalveren in iglo’s op extreme warme dagen.

Veehouders zijn vanuit het Besluit houders van dieren verplicht om dieren die buiten worden gehouden bescherming te bieden tegen slechte weersomstandigheden. De invulling hiervan is echter niet vastgelegd, bijvoorbeeld wanneer er voor welke diersoorten sprake is van slechte weersomstandigheden.

De NVWA zegt hierdoor niet goed te kunnen handhaven. Actiegroepering Wakker Dier heeft afgelopen zomer handhavingsverzoeken ingediend bij de NVWA over de situatie op enkele rundveebedrijven.

Onderzoek

De NVWA doet nu onderzoek naar hoe invulling gegeven moet worden aan de regel. Uiterlijk 1 mei 2023 zal de NVWA komen met parameters en grenswaarden die gehanteerd zullen gaan worden voor toezicht op bescherming van kalveren in iglo’s tegen hitte. Eerder stelde de NVWA deze ook al op voor volwassen runderen, schapen en paarden in de wei, na wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

Na 1 mei zal de NVWA de nieuwe normen opnemen in de werkinstructies en communiceren naar alle betrokkenen, zo laat de voedselautoriteit weten. Voordat er weer hoge temperaturen komen in 2023 wil de NVWA dit geregeld hebben. Daarna zal de NVWA hierop gaan toezien en waar nodig handhaven.

Wakker Dier wil strengere aanpak

Wakker Dier laat weten nog te overwegen bezwaar te maken tegen het besluit van de NVWA op hun handhavingsverzoek. De organisatie is blij dat de NVWA strakker gaat handhaven, maar niet met het feit dat de zes bedrijven waarover zij een handhavingsverzoek indienden geen boete krijgen. De dierenrechtenbeweging wil dat de NVWA overtredingen vaker gaat aanpakken met boetes in plaats van waarschuwingen.

Reacties

  1. Ik verwacht niet dat er veel nvwa’ers bij 35 graden plus, puf hebben in extra controles.. Het zijn uiteindelijk ook maar gewoon mensen.

Beheer
WP Admin