Foto: Canva AkkerbouwNieuws

NVWA vindt op 8 nieuwe percelen wratziekte

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2022 8 keer wratziekte in de aardappelteelt vastgesteld. Het betrof 8 landbouwpercelen bij 7 telers in noordoost-Nederland.

Aardappel met wratziekte veroorzaakt door de schimmel Synchytrium endobioticum. -Foto: NVWA
Aardappel met wratziekte veroorzaakt door de schimmel Synchytrium endobioticum. -Foto: NVWA

Acht vondsten in een jaar is volgens de autoriteit voor Nederland een hoog aantal. Deze vondsten hebben geleid tot 8 nieuwe met wratziekte besmet verklaarde percelen: 2 in de gemeente Westerwolde, 2 in de gemeente Stadskanaal, 2 in de gemeente Midden Groningen, 1 in de gemeente Pekela en 1 in de gemeente Emmen. De rassen waarin de besmettingen werden vastgesteld zijn Altus, Avarna, Festien, Saprodi, Seresta en Supporter. Aan de hand van de resistentieprofielen van deze rassen is de voorlopige verwachting dat het merendeel van de vondsten gedaan in 2022 veroorzaakt zijn door besmettingen met pathotype 38. Dit is een voor Nederland vrij nieuw pathotype, dat in 2020 voor het eerst gevonden is.

Wratziektesurvey

In 2020 vond de NVWA op 3 percelen wratziekte en in 2021 op 4 percelen. Om beter zicht te krijgen op de mogelijke aanwezigheid van pathotype 38, voerde de NVWA in 2022 de wratziektesurvey uit in gebieden rondom de geconstateerde besmettingen in 2020 en 2021.

De sector, NVWA en onderzoeksinstellingen werken aan een Plan van Aanpak om fysio 38 onder controle te krijgen, waaronder het snel beschikbaar krijgen van voldoende resistente aardappelrassen.

Teeltverbod

Voor alle besmet bevonden percelen legt de NVWA een teeltverbod op voor het telen van aardappelen en van voortkwekingsmateriaal voor een termijn van tenminste 20 jaar met als doel de uitroeiing van de schimmel in het betreffende perceel.


Nieuwsbrief bodemgezondheid

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen bodemgezondheid.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Bizar dat dit het nieuws van radio 1 en de website van de NOS.nl haalde. Hoort zulk nieuws naar buiten brengen ook bij agrarische sector bashen?

Beheer
WP Admin