NVWA: in heel Nederland dode vogels gevonden - Foto: ANP PluimveeNieuws

NVWA: in heel Nederland dode vogels gevonden

De NVWA heeft vanuit heel Nederland meldingen binnengekregen van dode vogels na de melding van hoogpathogene vogelgriep bij vogels bij Monnickendam en Volendam.

De dienst wil niet zeggen uit welke regio’s de meldingen van dode vogels komen en of hier ook pluimveedichte gebieden bij zitten. “We merken dat de alertheid hoog is, waardoor we veel meldingen krijgen. We kunnen alleen zeggen dat de meldingen uit het hele land komen”, aldus een woordvoerder.

Onderzoek gestart

Wanneer er meer dan drie dode watervogels bij elkaar worden gevonden, wordt een onderzoek gestart. Bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, voorheen CVI) worden de vogels onderzocht. De verwachting is dat de resultaten hiervan dit weekend bekend worden.

Helikoptervluchten om omvang vogelsterfte vast te stellen

Rijkswaterstaat meldde eerder er vanuit te gaan dat de besmetting van watervogels met vogelgriep zich beperkt tot het gebied bij de Gouwzee bij de Noord-Hollandse plaatsen Monnickendam en Volendam. Met helikopters heeft Rijkswaterstaat vluchten gemaakt om duidelijkheid te krijgen over de omvang van de vogelsterfte. “We hebben bij Volendam zo’n 80 vogels gevonden en bij de Gouwzee rond de 10”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. “We hebben verder geen dode vogels aangetroffen en gaan er daarom vanuit dat de besmetting zich tot dit gebied beperkt. Er is op dit moment geen aanleiding om verder te vliegen met de helikopters. ”Een speciaal ingehuurd bedrijf ruimt de vogels op. In Monnickendam werden eerder al dode vogels gevonden. In het gebied bij Monnickendam en Volendam zijn vrijwel geen pluimveebedrijven gevestigd.

Maatregelen voor hobbydieren

Sinds woensdag 9 november geldt een landelijke ophok- en afschermplicht voor alle vogels die commercieel gehouden worden. Dieren die niet opgehokt kunnen worden, zoals fazanten of struisvogels, moeten worden afgeschermd van wilde vogels met netten.

Voor hobbykippen of kippen op de kinderboerderij geldt een inspanningsverplichting. Contact met wilde watervogels en vogelpoep moet zo veel mogelijk worden voorkomen. Om hieraan te voldoen kunnen hobbyvogels (voor zover dat al niet het geval is) in een volière of een ren worden ondergebracht. Dit geldt ook voor dierentuinen en kinderboerderijen.

Er is geen verzamelverbod, dus tentoonstellingen van vogels kunnen gewoon door gaan. De pluimveesector heeft uit voorzorg wel diverse vergaderingen afgelast.

Uitbraken vogelgriep in Europa

Naast Nederland is het H5N8-virus ook opgedoken in landen als Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Polen en Zwitserland. Dat meldt de wereldorganisatie voor diergezondheid OIE.

Lees alles over vogelgriep in het dossier

Beheer
WP Admin