NVWA: blauwtong op meer dan 500 bedrijven
Blauwtongvirus treft 503 bedrijven in Nederland, vooral in Gelderland, Overijssel en Limburg. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt 364 besmettingen via PCR-tests. Oversterfte bij schapen verdubbeld.
Het aantal bedrijven dat besmet is met het blauwtongvirus is gestegen naar 503. Dit blijkt uit een update van de NVWA. Bij 139 bedrijven zijn klinische verschijnselen geconstateerd. Bij 364 bedrijven is het virus vastgesteld met een PCR-test. Bijna alle provincies hebben nu besmette bedrijven. Alleen in Flevoland zijn nog geen besmettingen bevestigd. De uitbraak concentreert zich in Gelderland, Overijssel en Limburg. Ook in Oost-Brabant zijn veel schapen- en rundveebedrijven besmet. Langs de kust en in de noordelijke provincies gaat het om enkele gevallen.

Oversterfte schapen ‘twee keer hoger dan normaal’
Directeur Reinard Everts van de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkersorganisatie (NSFO) schat dat de oversterfte van schapen nu ongeveer twee keer hoger is dan normaal. Dit komt neer op ongeveer 560 meldingen van dode schapen per dag, terwijl het normaal rond de 360 per dag ligt, gebaseerd op een driejarig gemiddelde. De oversterfte is nog duidelijk lager dan bij de uitbraak in september vorig jaar. Deze cijfers zijn gebaseerd op meldingen bij de NSFO door aangesloten schapenbedrijven. Deze bedrijven zijn representatief voor de Nederlandse sector.
Kadaververwerkingsdienst Rendac bevestigt een sterke toename van meldingen van dode schapen. Bij runderen ziet Rendac geen verhoogd aantal meldingen. Vorig jaar zorgde de grote sterfte onder schapen door blauwtong serotype 3 ervoor dat kadavers soms niet binnen een dag opgehaald konden worden. In de weekenden reed Rendac extra rondes.
Het onderzoek naar de werking van de blauwtongvaccins is in volle gang. Vorige week ontving het Bureau Diergeneesmiddelen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen achttien meldingen van dierenartsen en veehouders over verminderde werking van een blauwtongvaccin. In tien gevallen stierven gevaccineerde schapen. In één geval werd dit bevestigd met een positieve PCR-test.
Situatie blauwtong in België en Duitsland
Ook buurlanden kampen met blauwtong. In Duitsland stijgt het aantal besmettingen snel, zowel bij rundvee als bij schapen. Vooral in de deelstaten grenzend aan Nederland zijn veel besmettingen, maar ook verder oostwaarts neemt het aantal toe. Duitsland telde op 18 juli 228 besmette bedrijven. België meldde tot eind vorige week vijf besmettingen: drie in Vlaanderen en twee in Wallonië. Veehouders in België en Duitsland mogen ook vaccineren tegen blauwtong.
België vreest naast blauwtong voor de opkomst van het Epizootic Hemorrhagic Disease Virus (EHDV). Deze virusziekte, met vergelijkbare symptomen als blauwtong, verspreidde zich vorig jaar snel in Frankrijk. Het Belgische voedselagentschap FAVV schat dat de EHD-uitbraak in Frankrijk zich binnen 30 weken kan verspreiden tot aan de Belgische grens. EHD is ernstiger bij runderen dan bij schapen. De noordelijkste uitbraak van EHD is ongeveer 650 kilometer ten zuiden van Brussel. Bij een EHD-uitbraak wordt in een straal van 150 kilometer een exportverbod voor fokvee ingesteld.