Foto: Mark Pasveer AkkerbouwFoto

Noordelijk voorjaarswerk komt rustig op gang

Akkerbouwers in het Noorden hadden begin vorige week nog niet veel haast om het land op te gaan. Door het zonnige en warme weer droogde de grond van boven mooi op, maar vooral op de zwaardere gronden was de ondergrond nog niet droog genoeg om zonder structuurschade te kunnen bewerken.

Loonbedrijf Tamminga zaait 15 hectare suikerbieten Bernhard Prins in Zuidbroek (Gr.). De machine loopt mooi over de kleigrond. Soms moesten de aandrukrollen toch nog even schoon geschrapt worden. - Foto: Koos van der Spek

In Marrum (Fr.) zaait Klaas Schuiling een perceel Irina zomergerst. Vanwege de onzekere weersvoorspelling zaait hij op de lichte zavelgrond direct achter de ploeg aan. Het is nog mooi op tijd voor deze grond. Vroeger zaaien geeft hier meer kans op verslemping. - Foto's: Mark Pasveer

Door de natte herfst met slechte oogstomstandigheden heeft Schuiling nauwelijks wintertarwe kunnen zaaien. De teler heeft al 30 hectare zomertarwe gezaaid en is nu bezig met de laatste van de 20 hectare zomergerst.

Bij maatschap De Schutter in Vierhuizen (Gr.) bemest loonbedrijf Mechielsen met een slangaanvoersysteem een perceel wintertarwe met een mengsel van varkens- en rundermest en digistaat.

Dit is volgens chauffeur John Muller een van de eerste percelen wintertarwe waar ze op terecht kunnen. Het is later en natter dan in andere jaren, waardoor het werk een paar weken achterloopt.

De tarwe is ook minder ver ontwikkeld dan vorig jaar, zodat het bemesten ook tot wat later in het seizoen door kan gaan.

Op een hoog gelegen perceel in Eenrum (Gr.) trekt Anjo Arkema ruggen om later aardappelen in te poten. Volgens de zzp'er hebben pootaardappeltelers nog niet veel haast. Zij laten de grond liever nog wat meer opwarmen.

Dit perceel is bestemd voor de teelt vroege consumptieaardappelen.

Op een perceel in Uithuizen (Gr.) strooit Gerald Persoon KAS voor de suikerbieten. De lichte grond is al mooi opgedroogd. Persoon denkt aan het eind van de week wel bieten te kunnen zaaien.

Voorop het perceel is de grond veel zwaarder. Dit is over de vorst voorbewerkt. Deze grond is mooi uitgevroren en in één bewerking zaaiklaar te leggen.

Freerk Smit van loonbedrijf Feunekes zaait bij Onstwedde (Gr.) suikerbieten op een perceel lichte zandgrond. De gespitte grond is erg mooi opgedroogd, zodat de bieten onder ideale omstandigheden in de grond komen.

Smit controleert of er nog voldoende zaad in de bakken zit. Dit is een van de eerste percelen die de loonwerker op lichte grond zaait. Op zware grond zitten alle bieten er al in.

Bij akkerbouwbedrijf Moed in Onstwedde (Gr.) zaait Loonbedrijf Haaijer een perceel uien. Het ging redelijk, maar het hield niet over. - Koos van der Spek

In Siddeburen (Gr.) begon Gert Huisman als een van de eersten met het poten van Seresta-zetmeelaardappelen. De voorbewerkte grond was ver genoeg opgedroogd om goed te kunnen poten. - Koos van der Spek

Beheer
WP Admin