AkkerbouwNieuws

Noodweer berokkent graan en graszaad weinig schade

Doetinchem – De schade door het noodweer van zaterdag aan graan en graszaad valt mee. Het graszaad is voor een groot deel al geoogst.

Wat nog op het land staat, is al gelegerd omdat het gewas rijp is. Aan het eind van de week wordt droog weer verwacht. Dan kan de rest van het graszaad alsnog worden geoogst. Woordvoerders van graszaadbedrijven verwachten geen invloed van de regen en de storm op de opbrengsten of kwaliteit.

Verschil per regio

De schade in graan verschilt per regio, maar grosso modo valt het mee. Er is zeker schade, maar het wissel van perceel tot perceel, aldus relatiemanager Arco Amperse van Agrifirm. In Flevoland en in het Oldambt zijn de meeste percelen door de harde wind plat gaan liggen. Ook in Noord-Holland heeft het hard gewaaid en zijn er hier en daar percelen met gelegerde tarwe. In de Noordoostpolder lijkt meer gelegerd te zijn dan in Oostelijk Flevoland. In Drenthe val het mee. Slechts hier en daar een valplek in de gerst.

Geringe schade

In het Zuidwesten is de schade gering, aldus Bram de Visser, verkoopleider bij CZAV.  Slechts een paar percelen zijn gaan liggen. Ook in de Betuwe en in Oost-Nederland is er weinig schade, aldus Gert-Jan Verhangen, voorlichter akkerbouw bij AgruniekRijnvallei. Veel graan is oogstrijp. De tarwe is afgerijpt en verhout en niet meer zwaar en groen. Het heeft weinig bladmassa en weinig vochthoudend vermogen meer, waardoor het minder snel legert. Alleen in hoekjes en kopakkers, waar wat dichter gezaaid is en het graan wat achterbleef in afrijping, zijn soms plekjes neer gegaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief graanmarkt en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin