Martin van de Peut heeft in Marknesse (Fl.) een spf-fokbedrijf met 350 zeugen. Foto: Ruud Ploeg BoerenlevenNieuws

Nog nooit zo druk geweest op varkensfokbedrijf

Op het spf-varkensfokbedrijf van Martin van de Peut in Marknesse is het dit hele jaar al topdrukte en het coronavirus verandert daar niets aan.

Van de Peut: “De fokkerijmarkt is niet gelinkt aan corona. De vraag is enorm. Wij zijn nog nooit zo druk geweest als nu. Door de Afrikaanse varkenspest is de wereldwijde varkensstapel gekrompen. Daardoor is veel vraag naar fokmateriaal.”

Martin van de Peut heeft in Marknesse (Fl.) een spf-fokbedrijf met 350 zeugen. Foto: Ruud Ploeg

Martin van de Peut heeft in Marknesse (Fl.) een spf-fokbedrijf met 350 zeugen. Foto: Ruud Ploeg

Met de vrachtwagen van het fokbedrijf rijden twee chauffeurs door vrijwel heel Europa om beren af te leveren. Ze brengen die meestal bij ki-stations, altijd in quarantainestallen. De vrachtwagen is voorzien van een magnetron en de chauffeurs zorgen voor hun eigen leeftocht. Wegrestaurants zijn gesloten.

Vervoersdocumenten klaarmaken

Het klaarmaken van de vervoersdocumenten kost nu extra tijd. Je moet vooraf weten onder welke voorwaarden een land diertransport toestaat, vertelt Van de Peut. Op het fokbedrijf komt alleen bezoek dat strikt noodzakelijk is. Het is daarom wel rustig. Van de Peut koopt soja en kernvoeder voor de varkens. Dat bestelt hij tien dagen vooraf. Zijn leverancier heeft dan speling, mocht de logistiek haperen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin