RundveeNieuws

NMV roept melkveehouders op tot demonstratie Brussel

Putten – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) roept melkveehouders op om te gaan demonstreren tijdens de extra ingelaste EU-Landbouwraad op maandag 7 september in Brussel.

De oproep geldt volgens de organisatie voor elke melkveehouder die voor een kostendekkende melkprijs wil gaan. De NMV voert overleg met collega-organisaties, aangesloten bij de European Milk Board (EMB), over gezamenlijke acties. De Europese boerenorganisatie Copa Cogeca riep eerder al op tot een grote boerenbetoging in Brussel.

LTO beraadt zich

LTO, lid van Copa Cogeca, laat weten dat de belangenorganisatie er nog niet uit is of ook zij haar leden gaat oproepen naar Brussel te komen. Eerder distantieerde LTO zich al van de felle Franse acties waarin gevraagd werd om een hogere melkprijs.

Voorafgaand aan de demonstratie in Brussel wil de NMV alle Nederlandse melkveehouders uitnodigen op een centrale plek in Nederland om de details van de acties uit de doeken te doen.

“Wij zijn geen Fransen”

NMV-voorzitter Harm Wiegersma vindt het moeilijk in te schatten hoeveel melkveehouders aan de oproep gehoor gaan geven. “Wij zijn geen Fransen.” Wel krijgt hij met enige regelmaat telefoontjes van verontruste melkveehouders. Een aantal bedrijven is al verkocht of staat nog te koop. Het zijn er volgens Wiegersma tot op heden gelukkig relatief weinig, maar hij vreest voor de toekomst nu het melkquotum verdwenen is.

Overaanbod melkmarkt

De zuivelcrisis is volgens Wiegersma vooral een gevolg van overaanbod. “Het wrange is dat een deel van de melkveehouders zich desondanks gedwongen ziet hard te blijven melken om de cashflow op peil te houden.” Het is volgens de NMV aan de Europese Commissie en het parlement om in te grijpen. De organisatie pleit voor invoering van het door de EMB bedachte Markt Verantwoordelijkheid Programma om de Europese melkmarkt in tijden van crisis te kunnen reguleren.

Beheer
WP Admin