Premium
Archieffoto: februari 2020, Jeroen van Maanen (destijds Farmers Defence Force, nu voorzitter van NVM) na afloop van een overleg op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in Den Haag. AlgemeenOpinie

‘NMV, FDF en DDB dwarsliggers bij stikstofafspraak’

Reacties

 1. Het verhaal van FDF, NMV, DDB en hun achterban bevat een tegenstrijdigheid. Enerzijds vertellen ze dat een veel betere deal gemakkelijk bereikbaar is, maar dat deze niet gerealiseerd wordt doordat het bij LTO allemaal sukkels zijn die “bij het kruisje tekenen”.
  Tegelijk laten ze weten dat ze zelf deze veel betere deal niet kunnen realiseren. Ze blijven naar LTO kijken als de organisatie die het voor hun waar moet maken.

  Er zijn hieruit twee conclusies mogelijk:
  1. De veel betere deal die gemakkelijk bereikbaar is, is een leugen. Als het gemakkelijk bereikbaar was hadden de alternatieve clubs het zelf kunnen waarmaken. Zij zijn immers niet zulke sukkels als die van LTO? Uit het feit dat de alternatieve clubs het niet waarmaken moeten wij dus concluderen dat de veel betere deal niet bestaat.
  De achterban wordt dus bewust voorgelogen en opgehitst met onhaalbare doelen.
  2. De veel betere deal is wél gemakkelijk bereikbaar. Uit het feit dat de alternatieve clubs nog minder in staat zijn deze waar te maken dan LTO, blijkt dat zij nog grotere sukkels zijn als die van LTO.

  1. Ga eens bij John Spithoven op de koffie Bennie, jij praat zo raar de laatste tijd

  2. Wat voor de ene boer een betere deal is is voor de andere een slechtere .
   Zo was het bij de quotering en bij de fosfaatrechten .
   viel lto uit elkaar netwerk grondig splitste zich af
   Nu stikstof aan de orde is krijg je hetzelfde .
   De boer met een zware uitstoot ziet het als een verworven recht .
   De boer die alles in evenwicht heeft wil geen afstand doen van zijn latente ruimte .
   De eerste heeft meer steun van lto en industrie .en rechts
   De tweede van natuur en milieu organisatie.s en in de politiek van de linkse partijen en de EU

 2. wat ben ik blij dat deze jongens er zijn (fdf en nmv en dergelijke want als we die maten naaiers van het LTO het moeten doen kunnen we de tent wel sluiten. Dat LTO heeft eigenlijk geen bestaansrecht meer.

 3. Als boerenorganisaties onderling al niet samen kunnen werken, hoe wil je dan nog iets bereiken ? Ik zie het als tekortkoming van al deze organisaties.

 4. John Spithoven heeft geopperd om een nieuw landbouwcollectief op te richten. Bij deze was het LTO die de “dwarsliggers” dwars lag. En er geen oren naar had.
  Er zijn een aantal partijen die zelf denken dat ze het in de landbouw voor het zeggen hebben, maar langzamerhand begint dat steeds meer op een corrupte bende te lijken.
  RFC, LTO, GD en nog wat partijen.
  ZLTO die er honderden miljoenen boerengeld er door heeft gebrast, LTO en RFC de ZuivelNL hebben leeggeplukt. RFC die gezorgd heeft dat de Monopolistische machtspositie van de GD in stand bleef. De nieuwe financieringsregeling van RFC, vraag me af of ze daar ook weer niet het boerengeld op gaan maken. Een LTO die voor haar beurt praatte met het gaan Royeren van boeren met de I&R fraude. zonder eerst te kijken wat er aan de hand was.

  1. Ik weet niet wie er naar de Vlog van Mark vd Oever vorige week heeft gekeken, maar die hebben dus van de provincie brabant te horen gekregen dat er alleen al in Brabant 200.000 bedrijven waren waarvan men niet wist of die nu wel of geen vergunning nodig hadden. Er kwam wel naar voren dat de Jumbo niet over de benodigde vergunningen beschikt. En die kunnen gewoon hun gang gaan.

 5. Onze overheid denkt nog steeds dat je natuur kunt fixeren zoals de natuur in de jaren ’90 was. Vorige eeuw heeft de BV Nederland door exploitatie van allerlei terreinen zogenaamde natuurgebieden laten ontstaan door de zaak uit balans te gooien (turfsteken, aftiggelen, bedijken, helmaanplant, houtkap).
  De organisatie waar alle kennis over flora en fauna bekend zou moeten zijn en bovendien het meeste met onze overheid praat, kan nog steeds niet duidelijk maken dat natuur niet te stoppen is, ook niet zonder stikstofdepositie. Natuur is en blijft in beweging!

 6. LTO heeft niks bereikt alleen maar toegegeven! De overheid pakt 2 weilen van mijn auto ,lto gaat praten en krijft er 1 terug. Maar ik wil niet met 3 wielen rijden ik wil er 4!!! En zo gaat het elkekeer, en daar zijn de meeste boeren helemaal klaar mee, en ja die boeren zijn idd geen lto lid…..

 7. Die boerenactiegroepen zorgen ervoor dat lto wat meer binnenhaalt dan zonder die actiegroepen. Voorheen mocht lto tekenen bij het kruisje, tegenwoordig kan lto zich wat harder opstellen tegenover de overheden. Politici zullen meer schrik hebben van die boerenactiegroepen dan van de jaknikkers van lto. Daarom ook dat overheden en linkse media die boerenactiegroepen steeds zwart maken.’ Boerderij’ hoort bij die linkse groeperingen.

 8. Wel eigenaardig , dat Nederland het enige land is met een stikstof probleem ! Het gaat ook helemaal niet om stikstof , ze willen grond hebben om te bouwen , en als je gaat bouwen begin je van alles te verstoren , dus je wil je nog grond hebben om dat te compenseren. Dat noemen ze dan natuur.maar alle natuur in Nederland is inmiddels geen ongerepte natuur , en dus gemaakte natuur. Als je dit als columnist nu niet begrijpt , dan vraag ik me af wie hier nu dom is…..
  .

 9. Inspraak zonder inzicht geeft uitspraak zonder uitzicht.
  Er is voor deze deal geen 2 miljard beschikbaar.
  In de kamerbrief staat 181 miljoen euro voor management maatregelen, niet voor de veehouders maar voor project potjes.
  Daarnaast wordt er met deze afspraak stikstof ruimte weggegeven aan natuur terwijl de sector eerst eigen probleem dient op te lossen.

 10. Ik neem stellig aan dat clubs zonder boeren leden niet lto maar Netwerk Grondig (is milieu defensie) Herenboeren Boerenraad(waarom mag deze verwijzing naar een inktzwart verleden wel??) Toekomst boeren en ga zo nog maar even door.

Beheer
WP Admin