Nieuwe strategieën nodig voor meer controle op IBDv bij pluimvee
Volgens Britse onderzoekers is het onder controle houden van IBDv (Infectious Bursal Disease-virus) essentieel voor een stabiele mondiale pluimveesector.
Wetenschappers van Keele University stellen dat nieuwe strategieën nodig zijn om IBDv onder controle te krijgen. Zij waarschuwen hiervoor in een artikel in Virology, waarin wordt beschreven hoe IBDv op Britse pluimveebedrijven circuleert. IBDv beschadigt het immuunsysteem van kippen, waardoor het vermogen om infecties te weerstaan verzwakt raakt. Het controleren van IBDv is dan ook cruciaal voor zowel het dierenwelzijn als de voedselzekerheid.
IBDv-positieve bursamonsters
In het kader van lopend epidemiologisch onderzoek naar IBDv werden in 2020 en 2021 op 16 Britse vleeskuikenbedrijven 20 IBDv-positieve bursamonsters verzameld. Van deze monsters werd van het hypervariabele gebied van het VP2-capsidegen (gecodeerd door segment A) en een gebied van het VP1-polymerasegen (gecodeerd door segment B) de sequentie bepaald.
De kuikens kregen een levend IBDv-vaccin op de leeftijd van 17-22 dagen, monsters werden afgenomen op de leeftijd van 25-55 dagen. Op de 16 bedrijven werden geen zeer virulente (vv) stammen gevonden. Eén bedrijf had een klassieke virulente stam, twee bedrijven hadden vaccinvirussen en op vijf bedrijven werden reassortantstammen geïdentificeerd met een vv-segment A en een niet-vv-segment, dat behoort tot genogroep A3B1.
Op acht bedrijven vonden de onderzoekers zowel genogroep A3B1-reassortantstammen als vaccinvirussen in dezelfde monsters. In totaal werd op de meeste bedrijven (13 van de 16, ofwel 81%) genogroep A3B1-reassortantvirus aangetroffen.
IBDv verandert en past zich aan
De A3B1-genogroep komt de afgelopen jaren wereldwijd op en past zich aan door unieke genetische variaties. De genogroep verspreidt zich inmiddels over Europa, Azië en Afrika. Het onderzoek toont aan dat op de meeste onderzochte bedrijven co-infecties met vaccinvirussen voorkomen. Dit laat zien dat het virus zich in het veld kan aanpassen en een nieuwe vorm aannemen.
“Dit onderzoek onderstreept de noodzaak van een veelzijdige aanpak voor het controleren van IBDv. Hierbij moeten genomische controle, studies naar de werking van vaccins en immunologische beoordelingen worden gecombineerd,” aldus Dr. Vishi Reddy van Keele University.
“De studie opent de weg voor bredere analyses met behulp van volledige sequentiebepaling van het genoom om het veranderende landschap van IBDv beter te begrijpen en strategieën voor ziektebestrijding bij pluimvee te verbeteren,” voegt hij toe.