Misset Uitgeverij opdracht 411113
 t.b.v. Boerderij.nl
 Foto's: Deel 5 vorderingen van de stalbouw Vleesveestal en boerderij van Wouter Hartendorf in Santpoort-Zuid RundveeFoto

Potstal bouwen over het spoor: het dak erop

Vof Sinneveld verplaatst de gelijknamige boerderij hemelsbreed 150 meter, over een gevaarlijke, onbewaakte particuliere spoorwegovergang. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 5: de daken worden geplaatst.

 • Wouter Hartendorf (39) heeft in vof met zijn vrouw Femke (34) en schoonouders Joop (70) en Femmie (61, niet op de foto) in Santpoort-Zuid (N-H) boerderij Sinneveld. Op de foto staan ook dochters Madelief (6), Jasmijn (8) en Fleurtje (10). De vof heeft circa 55 stuks vleesvee (Marchigiana), 20 schapen met bijhorende lammeren, 22 pensionpaarden, een paar fokpaarden, een zorgboerderij en beheert ongeveer 30 hectare grasland. Begin mei startte de bedrijfsverplaatsing.

  Wouter Hartendorf (39) heeft in vof met zijn vrouw Femke (34) en schoonouders Joop (70) en Femmie (61, niet op de foto) in Santpoort-Zuid (N-H) boerderij Sinneveld. Op de foto staan ook dochters Madelief (6), Jasmijn (8) en Fleurtje (10). De vof heeft circa 55 stuks vleesvee (Marchigiana), 20 schapen met bijhorende lammeren, 22 pensionpaarden, een paar fokpaarden, een zorgboerderij en beheert ongeveer 30 hectare grasland. Begin mei startte de bedrijfsverplaatsing.

 • Een mooi overzicht van de nieuwe bedrijfslocatie van vof Sinneveld. Op 20 september zijn de dakplaten voor de potstal en paardenstal afgeleverd. Kort erna zijn de sandwichpanelen voor de twee stallen op één dag gelegd. De panelen zijn dusdanig behandeld dat ze tegen ammoniakdampen kunnen.

  Een mooi overzicht van de nieuwe bedrijfslocatie van vof Sinneveld. Op 20 september zijn de dakplaten voor de potstal en paardenstal afgeleverd. Kort erna zijn de sandwichpanelen voor de twee stallen op één dag gelegd. De panelen zijn dusdanig behandeld dat ze tegen ammoniakdampen kunnen.

 • Een overzicht in de potstal. Kort voor deze reportage – op 20 september – werd het laatste beton gestort voor het voerhekmuurtje (links van de medewerker). De potstal heeft straks capaciteit voor 100 Marchigiana’s; via intern salderen ligt er een Nbw-vergunning voor 71 dieren. De dieren hebben dus veel ruimte. Dierwelzijn staat hoog in het vaandel.

  Een overzicht in de potstal. Kort voor deze reportage – op 20 september – werd het laatste beton gestort voor het voerhekmuurtje (links van de medewerker). De potstal heeft straks capaciteit voor 100 Marchigiana’s; via intern salderen ligt er een Nbw-vergunning voor 71 dieren. De dieren hebben dus veel ruimte. Dierwelzijn staat hoog in het vaandel.

 • De voorkant van de potstal. In de stalconstructie is al rekening gehouden met het plaatsen van een rails voor de stroverdeler en eventuele zonnepanelen. De lichtstraat is 4 meter breed met ventilatienok. Het materiaal is van polycarbonaat. Dit zorgt er voor dat de zon het niet verhardt. Eind oktober zijn de potstal en paardenstal overigens van een potdeksel voorzien. Ook zijn de deuren toen geplaatst.

  De voorkant van de potstal. In de stalconstructie is al rekening gehouden met het plaatsen van een rails voor de stroverdeler en eventuele zonnepanelen. De lichtstraat is 4 meter breed met ventilatienok. Het materiaal is van polycarbonaat. Dit zorgt er voor dat de zon het niet verhardt. Eind oktober zijn de potstal en paardenstal overigens van een potdeksel voorzien. Ook zijn de deuren toen geplaatst.

 • De potstal krijgt gestaag vorm. Aan een kant van de potstal zijn de groepshokken 10 meter breed. Aan de andere kant is dit 5 meter. Dit deel is bedoeld voor jongvee of een enkele koe. In ieder geval kan in elk hok door de hele stal een kalf of grote stier staan. Die vrijheid wilde Hartendorf hebben. Er is met de voerhekken en hoogte van de voerhekmuur rekening mee gehouden.

  De potstal krijgt gestaag vorm. Aan een kant van de potstal zijn de groepshokken 10 meter breed. Aan de andere kant is dit 5 meter. Dit deel is bedoeld voor jongvee of een enkele koe. In ieder geval kan in elk hok door de hele stal een kalf of grote stier staan. Die vrijheid wilde Hartendorf hebben. Er is met de voerhekken en hoogte van de voerhekmuur rekening mee gehouden.

 • De lichtplaten in de nok van de potstal zouden twee dagen na deze reportage – op 25 september - geplaatst worden. Harde wind gooide echter roet in het eten. Enkele dagen later waren de weersomstandigheden beter en lukte dit wel.

  De lichtplaten in de nok van de potstal zouden twee dagen na deze reportage – op 25 september – geplaatst worden. Harde wind gooide echter roet in het eten. Enkele dagen later waren de weersomstandigheden beter en lukte dit wel.

 • De voerhekken en andere onderdelen van de stalinrichting liggen inmiddels klaar voor de potstal.

  De voerhekken en andere onderdelen van de stalinrichting liggen inmiddels klaar voor de potstal.

 • Een deel van de Marchigiana’s loopt rond het huis in plaats van op de andere grond in Bloemendaal en had het eind september nog steeds prima naar de zin.

  Een deel van de Marchigiana’s loopt rond het huis in plaats van op de andere grond in Bloemendaal en had het eind september nog steeds prima naar de zin.

 • De paardenstal. Hier zijn medewerkers van het bouwbedrijf bezig met de dakconstructie. Overigens zijn kort na deze reportage ook de voorbereidingen gedaan voor de vloer in deze stal. Afvoerleidingen zijn geplaatst waarna een zandbed is achtergelaten zodat de betonvlechters er aan de slag konden.

  De paardenstal. Hier zijn medewerkers van het bouwbedrijf bezig met de dakconstructie. Overigens zijn kort na deze reportage ook de voorbereidingen gedaan voor de vloer in deze stal. Afvoerleidingen zijn geplaatst waarna een zandbed is achtergelaten zodat de betonvlechters er aan de slag konden.

 • Boven de kantoorruimte in de paardenstal komt een berging. Omdat dit een leefomgeving is, bestaat de nok hier uit een Velux-lichtstraat.

  Boven de kantoorruimte in de paardenstal komt een berging. Omdat dit een leefomgeving is, bestaat de nok hier uit een Velux-lichtstraat.

 • De paardenstal krijgt een lichtstraat, net zoals de potstal. Hier is een bouwmedewerker bezig met de dakconstructie. Overal hangen veiligheidsnetten.

  De paardenstal krijgt een lichtstraat, net zoals de potstal. Hier is een bouwmedewerker bezig met de dakconstructie. Overal hangen veiligheidsnetten.

 • De zijmuren van de mestplaat staan op hun plek. De mestplaat is nu op wat slijpwerk na afgerond. Er is ruimte voor ongeveer 800 kuub vaste mest. Onder de mestbak kan 340 kuub gier en regenwater opgevangen worden.

  De zijmuren van de mestplaat staan op hun plek. De mestplaat is nu op wat slijpwerk na afgerond. Er is ruimte voor ongeveer 800 kuub vaste mest. Onder de mestbak kan 340 kuub gier en regenwater opgevangen worden.

 • Inmiddels zijn rondom de werktuigenberging/stro-opslag potdekselprofielplaten gemonteerd. De bestrating volgt in een later stadium. Dan wordt het hele erf in een keer voorzien van betonklinkers.

  Inmiddels zijn rondom de werktuigenberging/stro-opslag potdekselprofielplaten gemonteerd. De bestrating volgt in een later stadium. Dan wordt het hele erf in een keer voorzien van betonklinkers.

 • Ook op de nieuwe bedrijfslocatie van vof Sinneveld is de trein nooit ver weg. Datzelfde geldt voor de woonhuizen op de achtergrond. De familie hoeft alleen niet meer gebruik te maken van twee particuliere, onbeveiligde spoorwegovergangen; er is immers een veilige ontsluitingsweg aangelegd. Een geluk is dat de huizen zo dichtbij zijn. Daar wonen de mensen die vleespakketten bij de vof kopen. Ze zien wat ze eten.

  Ook op de nieuwe bedrijfslocatie van vof Sinneveld is de trein nooit ver weg. Datzelfde geldt voor de woonhuizen op de achtergrond. De familie hoeft alleen niet meer gebruik te maken van twee particuliere, onbeveiligde spoorwegovergangen; er is immers een veilige ontsluitingsweg aangelegd. Een geluk is dat de huizen zo dichtbij zijn. Daar wonen de mensen die vleespakketten bij de vof kopen. Ze zien wat ze eten.

 • Op 20 september arriveerden ook de onderdelen van het dak voor het woonhuis. Hier gaan de ontwikkelingen nu zeer snel.

  Op 20 september arriveerden ook de onderdelen van het dak voor het woonhuis. Hier gaan de ontwikkelingen nu zeer snel.

 • Hier zijn de medewerkers bezig met de dakkapel van het woonhuis. Het dak kon snel gelegd worden, omdat het een prefab klapdak is.

  Hier zijn de medewerkers bezig met de dakkapel van het woonhuis. Het dak kon snel gelegd worden, omdat het een prefab klapdak is.

 • Hier zijn de gemetselde binnenmuren op de eerste verdieping goed te zien. Inmiddels is het hoogste punt bereikt – twee schoorstenen – en de dakpannen liggen er bijna allemaal op. De planning is dat het woonhuis in februari/maart klaar is. Dan is de bouw ook afgerond. Vof Sinneveld wacht alleen nog op een vergunning van de gemeente Velsen voor de rijbak.

  Hier zijn de gemetselde binnenmuren op de eerste verdieping goed te zien. Inmiddels is het hoogste punt bereikt – twee schoorstenen – en de dakpannen liggen er bijna allemaal op. De planning is dat het woonhuis in februari/maart klaar is. Dan is de bouw ook afgerond. Vof Sinneveld wacht alleen nog op een vergunning van de gemeente Velsen voor de rijbak.

Check ook eerdere reportages over de bedrijfsverplaatsing:

 1. Potstal bouwen over het spoor: boorpalen met beton
 2. Potstal bouwen over het spoor: muren plaatsen
 3. Potstal bouwen over het spoor: beton storten
 4. Potstal bouwen over het spoor: spanten plaatsen
Beheer
WP Admin