PluimveeFoto

Nieuwe Freilandstal met Pegasus-eiertransport

De broers Evert, Bert en Henri van Ramshorst bouwden in Nijkerk een nieuwe stal voor 23.000 Freiland-kippen. De stal is uitgerust met een innovatief eiertransportsysteem.

Evert (60, links) en Henri (51) van Ramshorst hebben samen met hun oudere broer Bert (64) een pluimveebedrijf op twee locaties. Aan de Brandweg in Nijkerk (Gld.) bouwden ze een nieuwe stal voor 23.000 Freiland-kippen. De broers hebben straks ruim 23 hectare uitloopruimte in gebruik. Foto’s: Koos Groenewold.

Luchtfoto van het bedrijf aan de Brandweg. De nieuwe stal is op de voorgrond zichtbaar. Vanaf 14 september houden de broers 58.000 Freiland-kippen op deze locatie. Vof van Ramshorst heeft aan de Bunschoterweg een locatie met 60.000 leghennen. De eieren van die locatie worden gebruikt voor de (griep)vaccinindustrie. Zo nu en dan houden de broers er een ronde legmoederdieren.

Het dak van de nieuwe stal bestaat uit golfplaten, glaswol en aluminium-plafondplaten. “Volgens onze verzekeraar was dat vanuit het oogpunt van brandveiligheid beter dan sandwichpanelen”, aldus Henri van Ramshorst. In augustus 2019 zagen de broers op de locatie aan de Bunschoterweg een stal met 16.000 dieren in vlammen opgaan. In oktober 2020 namen ze er een nieuwe stal voor 40.000 kippen in gebruik.

De broers hadden al langer plannen om meer Freiland-kippen te gaan houden. Corona deed hen besluiten eerder dan gepland afscheid te nemen van de 600 rosékalveren. “De kalverprijs stortte in en we besloten geen dieren meer op te zetten”, vertelt Evert van Ramshorst. “De vergunning voor de nieuwe Freilandstal was al goedgekeurd. We konden snel switchen”, aldus Henri van Ramshorst.

De stal is ingericht met drie rijen van het Bolegg Terrace-systeem van Vencomatic. Bijzonder: de vier leghennenstallen van vof Van Ramshorst zijn met vier verschillende volièresystemen ingericht. “We kunnen straks goed vergelijken”, grapt Henri van Ramhorst, die vanwege de prijs-kwaliteitverhouding voor Vencomatic koos.

De stal is 100 meter lang en 21 meter breed. “Dit is een open volièresysteem, dat veel overzicht biedt”, aldus Henri van Ramshorst. Het vergunningstraject leverde geen problemen op. De emissiewaarde van 23.000 Freiland-kippen komt overeen met de uitstoot van de 600 rosékalveren.

Het strooisel onder de systeemrijen wordt automatisch verwijderd, ook om grondeieren tegen te gaan. De stal wordt op 14 september bevolkt door 23.000 witten hennen (Dekalb). “Dat is een makkelijke kip, die veel eieren legt en weinig trammelant geeft”, zegt Henri van Ramshorst, die dik tevreden is over de huidige ronde in de andere stal. “De hennen zijn nu 91 weken oud en gaan op 94 weken weg. Ze hebben dan meer dan 400 eieren gelegd. Het legpercentage lag 60 weken lang boven 90 procent.”

De wintergarten is een plaatje. Dankzij de lichtplaten in het dak baadt de overdekte scharrelruimte in het licht. De broers tellen de uitloopruimte niet mee bij het totale staloppervlak. De stal voldoet aan de eisen van het KAT-label. De broers zetten het gros van hun eieren al jaren af via het Duitse Eifrisch. “Duitsland zet volop in op Freiland en bio. We verwachten dat uitloopeieren daar de norm worden”, aldus Henri van Ramshorst.

Het stalgordijn van de uitloopruimte beschikt over een zichtstrook, zodat de kippen naar buiten kunnen kijken. De stal is uitgerust met nevelkoeling. De broers hebben de mogelijkheid om ook de wintergarten in de toekomst met nevelkoeling uit te rusten.

De nieuwe stal kostte €50 per dierplaats. Dat is inclusief €15 per pluimveerecht. Ook de nieuwe mestloods – die bovenop de wanden van een maissilo is gebouwd – en het nieuwe eierlokaal (in een bestaande stalruimte) zijn daar bij inbegrepen. De bestaande stal is verzekerd tegen inkomstenderving bij een eventuele ophokplicht. Bij de nieuwe stal was dat niet mogelijk.

De broers hebben gekozen voor het innovatieve Pegasus-eiertransportsysteem van Vencomatic. Nog maar enkele Nederlandse stallen zijn met dit systeem ingericht. Vergeleken met liften en opvoerbanden neemt de Pegasus vanwege het flexibele ontwerp op het eerste gezicht een stuk minder ruimte in.

“De Pegasus is uitvoerig getest. We hebben vertrouwen in het systeem en hopen dat de individuele eierbehandeling tot minder breuken leidt”, zegt Henri van Ramshorst. Evert van Ramshorst: “Dit systeem is niet duurder dan een elevator. De praktijk moet uitwijzen of het goed werkt.”

De eieren gaan via deze zogenoemde Vencobelt naar het nieuwe eierlokaal. “Dit was ooit een oude batterijstal. Later hebben we hier ook nog scharrelhennen, uitloopkippen (eind jaren ’80, red) en kalveren gehouden. De betonvloer komt steeds wat hoger te liggen”, zo vertelt Evert van Ramshorst met een grijns.

De inpakker (Staalkat) en de palletiseerrobot (Kletec) worden binnenkort geplaatst. De sorteerruimte is ingericht met vloerverwarming.

De bestaande stal beschikt over een eigen eierlokaal. De eieren uit deze stal gaan straks ook naar het nieuwe eierlokaal.

Detail van de nieuwe eierband. De broers willen op termijn met twee leeftijden gaan werken, zodat ze altijd voldoende en goede Freiland-eieren hebben voor de huisverkoop.

Om te voldoen aan de milieueisen is de stal aangesloten op een warmtewisselaar. “De ervaringen van collega-pluimveehouders zijn zo positief dat we op termijn mogelijk ook de bestaande stal aansluiten op een warmtewisselaar”, zegt Henri van Ramshorst.

De mestloods is ingericht met een verdeelband van Konings. Op het bedrijf van de broers Van Ramshorst staan twee opvolgers klaar. Kilian van Ramshort (29, zoon van Bert) en Julian van Ramshorst (24, zoon van Henri) hebben nu hun eigen onderneming in de agrarische dienstverlening. Ze werken regelmatig mee en willen op termijn in het bedrijf stappen. Julian van Ramshorst legde de erfverharding aan.

De kippen worden in de nieuwe stal vanuit het midden gevoerd en van water voorzien. “Binnen 5 minuten beschikken alle kippen over voer”, vertelt Evert van Ramshorst. In de grote, zogenoemde Compliment-silo wordt ontmenging van voer tegengegaan.

Naast de winkel aan de weg hebben de broers een oude machine voor het wiersen van gras geposteerd. De huisverkoop en eigen afzet van eieren loopt erg goed. De broers hebben er een paar jaar geleden bewust op ingezet. Ze verkopen op meerdere locaties zo’n 20.000 tot 25.000 eieren per week. “We willen richting 30.000 eieren per week”, aldus Henri van Ramshorst.

Het eierwinkeltje van de broers doet tevens dienst als mini-bibliotheek. “Ook dat loopt goed”, aldus opvolger Julian van Ramshorst.

Zaterdag 11 september wordt er een open dag georganiseerd op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 12.00 en 17.00 uur welkom aan de Brandweg 4 in Nijkerk. In verband met corona dienen bezoekers zich te houden aan de geldende maatregelen en looproutes.

Beheer
WP Admin