Minister Kamp zou de regels te rigide toepassen - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Nieuw kabinet: oplossing voor collectieve financiering akkerbouw

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, de vier partijen die werken aan de formatie van een nieuw kabinet, willen een oplossing voor de collectieve financiering in de akkerbouw voor de Brancheorganisatie Akkerbouw.

Dat blijkt uit Kamervragen die de landbouwwoordvoerders van de vier partijen gezamenlijk stellen aan de minister van Economische Zaken.

De Kamerliden Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Jaco Geurts (CDA), Tjeerd de Groot (D66) en Helma Lodders (VVD) vragen minister Henk Kamp een oplossing te bieden aan de akkerbouwsector, om de uitvoering van het collectief gefinancierde programma Onderzoek en Innovatie mogelijk te maken.

Brancheorganisatie kan heffingen niet efficiënt innen

Henk Kamp is terughoudend met het verstrekken van gegevens over akkerbouwbedrijven die niet bij de brancheorganisatie zijn aangesloten. Met de oplossing die Kamp heeft geboden kan de brancheorganisatie de heffingen niet efficiënt innen.

LTO-voorman Marc Calon zegt dat de BO Akkerbouw continu is gedwarsboomd door de ‘apparatsjiks op het ministerie die niet willen meedenken’. Volgens Calon hebben juristen voor LTO duidelijk aangetoond dat er wel ruimte is om gegevens van de gecombineerde opgave te gebruiken voor de heffing. “Dat kon bij de productschappen wel, dan kan het nu toch ook!”