Aanfok van opfokzeugen op een vermeerderingsbedrijf. - Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Nemegheer gaat Zwitsere F1-zeugen fokken en verkopen

Het Zwitserse fokkerijbedrijf Suisag gaat via handelsbedrijf Nemegheer F1-opfokzeugen verkopen in België en Nederland.

Het Vlaamse handelsbedrijf Nemegheer is exclusief partner voor de fokkerij en distributie van de Zwitserse Suisag F1-opfokzeugen in België. Dat maakten beide bedrijven bekend tijdens veehouderijbeurs Agriflanders in Gent. Nemegheer mag de Zwitserse genetica ook in Nederland aanbieden.

Eigen fokkerij voor opfokzeugen

Nemegheer fokt de F1-zeugen zelf en heeft een stal met 1.200 opfokzeugen. Daarin liggen de moederlijnen voor de Suisag F1-zeugen. De levering van de gelten start komend voorjaar, vertelt Chris Dhondt van Nemegheer. Suisag werkt sinds 2021 al samen met de fokkerijvereniging Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF). Via VPF kunnen varkenshouders met eigen aanfok sperma in huis halen voor de Suisag-moederlijnen.

Kenmerken Suisag-dieren

Suisag claimt dat zij met hun genetica rustige dieren met goede moedereigenschappen aanbiedt, en ook zeugen die lang meegaan en weinig arbeid vragen. Het grootbrengend vermogen is zodoende goed, mede omdat de zeugen minimaal zestien goede spenen hebben. Het rustige karakter maakt de dieren tevens geschikt voor bedrijven met vrijloopkraamhokken, volgens het persbericht van Nemegheer.  

Beheer
WP Admin