Foto: Andrea van Schaik RundveeOpinie

‘Negatieve marges in 2023’

De melkmarkt staat al maanden onder druk. De prijs op de spotmarkt piekte in augustus-september 2022 rond € 61. Daarna zette deze een snelle daling in naar € 30 begin februari 2023. Verbetering lijkt nog ver weg gezien de productiegroei in de VS en Nieuw-Zeeland en een consument die de hand op de knip houdt.

De spotmarkt loopt altijd een maand of vier voor op de prijs die de zuivelaars betalen. De garantieprijs van FrieslandCampina lag eind 2022 rond € 61. Hij is nu € 45 en een niveau van € 35 in juni ligt voor de hand.

Flynth becijferde recent dattwee van de drie melkveehouders 40 cent nodig hebben om de kosten te dekken. Dat betekent negatieve marges voor de rest van het jaar. Niet voor niets klinkt in Duitsland al een roep om een prijs-vangnet.

Stevige belastingaanslag op komst

De fiscale winst over 2022 is hoog. Dat leidt tot een stevige belastingaanslag die medio 2023 op de deurmat landt. Accountants voorzien dat veel veehouders dan naar de bank moeten om de aanslag te kunnen voldoen. Er is onvoldoende op geanticipeerd en voor gereserveerd. Dat beeld komt ook op uit de enquête die Melkvee100Plus onder lezers uitvoerde. Slechts een derde ervan heeft goed zicht op de hoogte van de aanslag, minder dan de helft heeft ervoor gereserveerd.

Die hoge aanslag is lastig, maar overkoombaar. Erger is dat elders in Noordwest-Europa uitbreiding goedkoper is dan bij ons. De bouwkosten en melkprijs zijn vergelijkbaar, maar er is geen investering nodig in dierrechten. Dat betekent al snel € 6.000 voordeel per extra koe.

Elders in Noordwest-Europa is uitbreiding goedkoper dan bij ons

Daardoor gaat het speelveld veranderen. Over tien jaar zijn de veehouders daar een flinke slag harder gegroeid dan in Nederland. We zijn al geen kostprijs- of margekampioen meer en dreigen nog verder af te zakken op de ranglijsten. Individueel blijven we toppers, maar als sector steeds minder leidend.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Reacties

  1. Armer je hebt gelijk en daarom is veehouden in Nederland, waar naast dure grond ook extreme milieu eisen de kosten verder opschroeven geen Agrarisch land meer. Nederland wordt een land voor (vrijwillige) hobby boeren geleid door Linkse activistische landbouw- en milieudeskundigen. Wie in zo’n omgeving als boer kan functioneren moet van zeer goede huize komen en bereid zijn zijn ecologische taken uit te voeren op basis van subsidie met de hoop dat aan deze subsidie niet geknabbeld wordt door de politiek.

  2. Denk een goed jaar, drie goeie maanden hebben we al binnen en de goedkope grasmaanden komen eraan.., en wat kost dat? ach valt mee Bodde.

  3. Het is de kunst om de melk goedkoop te produceren. Dat kan eigenlijk alleen bij goedkope grond ( goedkoop ruwvoer en eigen productie krachtvoer). Engrond is in nlte duur.

Beheer
WP Admin