Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Neerslagtekort neemt weer toe, code geel vanwege hitte

Het neerslagtekort stijgt weer. In verband met hitte van mogelijk meer dan 35 graden geldt zaterdag code geel in Brabant en Limburg.

Het neerslagtekort neemt weer toe, meldt de Landelijke Coördinactiecommissie Waterverdeling. Tegelijk zakt de afvoer van de Rijn naar minder dan 1.300 kuub per seconde. Dat is 100 kuub minder dan het peil waarbij de LCW spreekt van ‘dreigend watertekort’. Ook het peil in de Maas zakt, mogelijk tot onder de 25 kuub per seconde. De drinkwaterbedrijven melden intussen een toenemend watergebruik in verband met de warmte.

Hier en daar vallen beken en sloten droog terwijl het grondwaterpeil daalt. Afgekondigde onttrekkingsverboden blijven gelden. Maar volgens de commissie zijn er over het algemeen nog weinig problemen. Omdat er buien op komst zijn, zal het water niet veel verder zakken, is de verwachting.

Lees verder onder kaart

Neerslagtekort per 16 juni. - Bron: KNMI
Neerslagtekort per 16 juni. - Bron: KNMI

Controle op dierenwelzijn

Nederland had een bijna record droog voorjaar, tot half mei. In de periode tot 10 juni viel er meer regen dan gemiddeld. Vooral in Brabant viel flink wat neerslag, wat heel goed uitkwam omdat het daar het droogst was. Nu is het weer een tijdje droog waardoor het neerslagtekort weer toeneemt. Prognose voor komende twee weken is dat het net iets onder het gemiddelde van de vijf droogste jaren van de afgelopen eeuw blijft.

Voor zaterdag heeft het KNMI code geel afgekondigd in verband met extreme warmte in het Zuidoosten. Daar wordt het mogelijk meer dan 35 graden.

De NVWA heeft donderdag 16 juni al aangekondigd extra te gaan letten op dierenwelzijn voor vee in de wei, onderweg en bij verzamelplaatsen en slachterijen. Transport bij temperaturen boven de 35 graden mag niet, is het meer dan 30 graden dan gelden speciale regels.

Beheer
WP Admin