Bezoekers op de stand van aardappelverwerker Lutosa tijdens Interpom 2022. – Foto: Martijn Knuivers AkkerbouwNieuws

Nederlandse verwerkers vinden Belgische verhoging contractprijzen fors

De contractprijzen zetten een flinke stap omhoog. Nederlandse verwerkers vinden de al bekend gemaakte contractprijzen fors, de Belgen in lijn der verwachting. Dat bleek tijdens een rondgang langs Nederlandse en Belgische aardappelverwerkers op de beurs Interpom, die op 27, 28 en 29 november wordt gehouden in de beurshallen van Kortrijk Xpo.

De Belgische verwerkers Remo-Frit, Clarebout en Agristo openbaarden enkele dagen voor de beurs hun nieuwe contractprijzen, met forse prijsverhogingen. Remo-Frit beet de spits af. Het verhoogde de Bintje-aflandprijs met € 3 tot € 17 per 100 kilo. Agristo betaalt voor Fontane ook € 17 per 100 kilo, een verhoging van 35% ten opzichte van vorig jaar. Clarebout betaalt voor af-land Fontane € 17,50 per 100 kilo, € 7,50 meer dan vorig jaar.

De teler moet meer verdienen, zodat hij ook de nodige verduurzamingsinvesteringen kan doen

Emanuel van den Broeke, agronomy director bij Lutosa

De andere verwerkers komen binnenkort met hun prijzen uit, maar willen of kunnen nog niet zeggen waar deze concreet op uitkomen. Mydibel maakt over twee weken de contractprijzen bekend. “Deze zullen ongeveer gelijk zijn aan die van onze concollega’s”, zegt Frederik Decock, aankoopmanager Agrodienst bij Mydibel. “Een flinke prijsstijging is ook nodig. De kostprijs van de telers stijgt, en wij hebben gewoon een bepaald volume aardappelen nodig.”

‘Hogere contractprijzen noodzaak’

Emanuel van den Broeke, agronomy director bij Lutosa, bespeurt een positieve drive voor de gehele markt. “Een prijsverhoging is noodzakelijk. Soms is het nodig om de markt een duw te geven en vertrouwen te scheppen. Er komen veel uitdagingen op de teler af de komende jaren. De teler moet meer verdienen, zodat hij ook de nodige verduurzamingsinvesteringen kan doen die de politiek en maatschappij vragen.”

Omdat de opbrengsten in Nederland gemiddeld genomen wat hoger zijn dan in België – omdat daar in veel gevallen niet beregend kan worden en de nitraatrichtlijn in ons land zelfs wat minder strikt lijkt uit te pakken dan bij onze zuiderburen – lijken Nederlandse verwerkers wat minder genegen de prijzen op te trekken naar zo’n € 17 af-land, zo is op de beursvloer te horen. De inkoopmanagers van de Nederlandse verwerkers reageren echter wat voorzichtiger.

Lees verder onder de afbeelding

‘Niet geschrokken van prijsstijging’

“Wij zijn niet van de prijzen van de concurrentie geschrokken, maar het is wel een flinke prijsstijging, reageert Jelle Alkema, voormalig hoofd inkoop van McCain Nederland. De nieuwe hoofd inkoop, Alexander Petrov zegt dat ze nog bezig zijn met hun prijsstelling. “Goed duidelijk moet zijn of we dergelijke prijsverhogingen kunnen doorberekenen aan onze afnemers. Over twee weken maken wij onze prijzen bekend.”

Leon Boer, director Agro bij Farm Frites, vindt dat Belgische verwerkers een flinke stap zetten. “Er zit groei in de keten, en het aardappelareaal zal moeten groeien om de keten in de benen te houden. Regelgeving zoals het nieuwe GLB en de nitraatrichtlijn, helpen daarbij niet.” Boer noemt voor Farm Frites nog geen concrete contractprijzen, maar erkent dat het een nette vergoeding moet zijn richting telers.

Marc Verhooren, area manager North bij LambWeston, wil niet reageren op de Belgische contractprijzen. Hij vindt het nog te vroeg om er inhoudelijk iets over te zeggen. “Wij komen in januari met onze prijzen uit.”

Druk op Nederlandse verwerkers

Er ligt wel druk op de Nederlandse verwerkers om ook een significante prijsverhoging door te voeren. Jasper Roubos, de voorzitter van de Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) riep vorige week op alvast tarwe te zaaien. “Mochten er straks toch aardappelcontracten met topprijzen komen, dan kun je er alsnog de frees in zetten.”

Beheer
WP Admin