In de natuurherstelwet staat dat lidstaten nationale herstelplannen moeten indienen. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Nederlandse stem kan Natuurherstelwet niet tegenhouden

Nederland zou in Brussel tegen de Natuurherstelwet kunnen stemmen, maar dat zal aan de uitkomst van de stemming niets veranderen.

Minister Christianne van der Wal schreef vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat aan haar grootste bezwaren tegen de oorspronkelijke Europese natuurwet is tegemoet gekomen. Nu wil het kabinet voor de wet stemmen.

Dat leverde meteen een gepeperde reactie op van LTO Nederland. Volgens portefeuillehouder Edwin Michiels is het standpunt van het kabinet onbegrijpelijk. In de natuurwet staand bindende doelen voor de middellange en lange termijn. Het is onduidelijk wat de gevolgen daarvan zijn. Michiels vreest dat de impact van de wet pas duidelijk wordt als er rechtszaken over worden gevoerd.

Nationale herstelplannen

In de Natuurherstelwet staat dat lidstaten nationale herstelplannen moeten indienen. Aanvankelijk stonden in de voorstellen van de Europese Commissie bindende doelen, bij voorbeeld dat in 2030 30% van de veenweidegebieden moest zijn vernat. Van der Wal zegt dat de voorstellen inmiddels zo zijn aangepast dat Nederland “maximale ruimte heeft om zelf een passende invulling te geven aan de mate van vernatting op gedraineerde veengronden”.

De bindende doelen en het verslechteringsverbod waren voor het kabinet een onbegaanbare weg. Het verslechteringsverbod is van tafel: lidstaten kunnen verslechtering van natuur toestaan, als daar een verbetering van natuur in een ander gebied tegenover staat. Met die mogelijkheid zal de vergunningverlening in elk geval kunnen doorgaan voor economische activiteiten. Bovendien is het verslechteringsverbod omgezet in een inspanningsverplichting.

Kabinet wil instemmen met natuurherstelwet

Nederland heeft niet alles wat het wilde binnengehaald. Maar er is wel veel bereikt, vindt Van der Wal. Daarom wil het kabinet nu instemmen met de Europese natuurherstelwet. Dat neemt niet weg dat de wet Nederland voor grote opgaven stelt op natuurgebied, meent de minister.

Vorige week peilde Spanje als voorzitter van de Europese Unie in Brussel onder de lidstaten gepeild wat hun positie was. Nederland liet daar weten voor te zullen stemmen, met als voorbehoud dat de Tweede Kamer zich er nog niet over had uitgesproken. Een aantal andere landen maakte een soortgelijk voorbehoud. Maar zoals het er nu uitziet is er een ruime meerderheid van de lidstaten die instemt met het compromisvoorstel. De stemming zal in een van de komende vergaderingen in Brussel worden gehouden. Van der Wal zegt dat de voor-stem van Nederland niet doorslaggevend is voor een gekwalificeerde meerderheid.

Reacties

  1. De demissionair minister heeft geen mandaat meer, het demissionair kabinet heeft geen mandaat meer,
    de kiezer heeft een duidelijk signaal afgegeven, toch stemmen ze voor een wet die nog steeds rampzalig zal uitpakken voor Nederland als geheel. Boeiend als er een VERPLICHTING komt tot het onderwater zetten van het veen, boeiend als er een VERPLICHTING komt tot niet alleen behoud maar ook herstel tot een niveau wat nooit gaat passen in het dichtstbevolkte land van Europa. Overigens is dit een wet van onze vriend, lees vijand Timmerman, in oorspronkelijke vorm NOG erger. Eco extremisme leidt tot absurde en onhaalbare wetten, ook in de EU. Het is koren op de molen van de partijen die UIT de EU willen. Doe het niet, stem tegen en als de andere landen (die lachen in hun vuistje en Nederland willen benadelen) de wet aannemen, maar dat het voorbehoud dat Nederland zich NIET aan deze wet zal houden. Ondemocratisch? Nee hoor, de Nederlander wil zich niet laten ringeloren door de EU.

  2. Of je het er nu wel of niet mee eens bent we zullen moeten dulden dat de EEG ons eisen oplegt het is voor Nederland een kwestie van stikken of slikken als Nederland uit de EEG stapt zoals Wilders wil is er geen landbouw meer mogelijk in Nederland zelfs in Engeland wat een veel lagere kostprijs heeft als Nederland redden de boeren het niet en gaan achter elkaar failliet.

    1. Ik snap dat je als VVD -er helemaal blij bent met van der wal . Alleen leef je een beetje in het verleden .
      In 1958 werd deze bekend als de Europese Economische Gemeenschap (EEG). In 1993 werd de naam gewijzigd in Europese Unie. 30 jaar gelden is het van EEG al EU geworden.
      En als het toch slikken of stikken is ,waarom dan nog stemmen ?

  3. Het volk wil steeds vaker – minder europa-. En dat is normaal want wie stemt er nu in met regels die niet duidelijk zijn hoeveel pijn die gaan doen? Nu heeft nederland gestemd via pvv voor minder europa. Volgend jaar zijn de fransen aan de beurt. Wil je Le Pen aan de macht dan moeten de pro europeaanse partijen het volk nog meer aan de ketting leggen. De middenpartijen drukken de mensen zelf naar de flanken en zeggen dan dat ze niet begrijpen dat het volk extremer wordt.

Beheer
WP Admin