De gemiddelde dagelijkse melkproductie komt uit op 39.042 ton melk, in vergelijking met een maand eerder is dat een daling. – Foto: Charles Keijzer RundveeNieuws

Nederlandse melkaanvoer zakt 1,6% in mei

De Nederlandse melkaanvoer bedraagt in mei 1,2 miljoen ton melk. Dat is 1,6% minder dan in dezelfde maand van 2023. Dat blijkt uit cijfers van Rijsdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiermee wordt het verschil met vorig jaar groter. Een maand eerder was het verschil nog 1,4%.

Seizoenspiek lijkt voorbij

De seizoensmatige melkpiek lijkt ook voorbij. De gemiddelde dagelijkse melkproductie komt uit op 39.042 ton melk, in vergelijking met een maand eerder is dat een daling van 0,5%. Ook de vetproductie blijft achter. De vetproductie komt uit op 52.518 ton en ligt 3,5% lager dan in mei van vorig jaar. Dat is voor een groot deel te wijten aan een lager vetpercentage van 4,34%. Dat lag vorig jaar nog op gemiddeld 4,42%.

Een jaar eerder lag zowel de melkproductie als de vetproductie bijna op hetzelfde niveau als dit jaar. Het eiwitpercentage van de geleverde melk in april bedraagt 3,59% en ligt 0,03 procentpunten lager dan in april 2023. Het gehalte van mei wordt medio juli bekendgemaakt.

Productie van boter zakt

De verwerking van zuivel tot consumptiemelkproducten stijgt in april van dit jaar met 11% en bedraagt 72.000 ton. De productie van boter zakt met diezelfde 11% en komt uit op 10.700 ton. In die maand blijft de productie van kaas ongeveer gelijk met dezelfde maand in 2023 en komt uiteindelijk uit op 82.000 ton.

De grootste teruggang in percentage is op te tekenen bij vollemelkpoeder met 25%. Dit jaar wordt in april 7.500 ton poeder geproduceerd, Het drogen van mageremelkpoeder gaat in ongeveer hetzelfde tempo als vorig jaar met een maandproductie van 8.300 ton.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin