AkkerbouwAchtergrond

Nederlandse ajuin en Belgische aardappelen op weg naar Hongarije

Importeren op de Hongaarse markt kent zo zijn ups en downs. Vooral het onvoorspelbare ervan is een keihard gegeven.

Toen ik in 2007 aardappelen ging planten, was er geen haar op mijn hoofd dat dacht om aardappelen of ajuin te gaan importeren in Hongarije. De afzetmogelijkheden waren dat jaar echter groot. In augustus 2007 was ik al door mijn eigen areaal heen. Omwille van de klanten die kwaliteit wilden houden, kon ik niet anders dan overgaan op het importeren van aardappelen. Op 1 september 2007 was de eerste camion (vracht) een feit. Later in de maand kwam daar ook nog eens ajuinimport bij. Nooit gedacht dat ik eind september meer dan 45 transporten zou ontvangen. Daarmee was de importtak plotseling een feit. Importeren op de Hongaarse markt kent zo zijn ups en downs. Vooral het onvoorspelbare ervan is een keihard gegeven.

Direct bij teler kopen

Aardappelen koop ik af schuur vooral bij Belgische telers. Na de rollenset en het verwijderen van aarde, stenen en rot gaan de aardappelen in bigbags op transport. Ditzelfde geldt voor de ajuin, die natuurlijk goed ontstaart moet zijn alvorens op transport te worden gezet.

In Hongarije worden de aardappelen en ajuin gelezen en verpakt. Een deel van de verpakkingslijn die bestemd is voor onze eigen aardappelen, doet hiervoor dienst. Extra investeringen in machines voor de importtak heb ik expres vermeden. Voor mij staan de investeringen in machines voor bewerking en bereiding van het eigen areaal op de eerste plaats.

Zelf verpakken

Omdat ik garant wil staan voor de kwaiteit van het af te leveren product, moeten alle aardappelen en ajuin hier worden verpakt. Het is nu eenmaal een gegeven dat in het verleden te veel transacties falikant fout zijn gegaan, omdat de kwaliteit van het product te wensen overliet. Het is nu een publiek geheim dat maar al te veel leestafels onbemand zijn bij het sorteren van aardappels en ajuin voor Oost-Europa. Zelf verpakken betekent ook dat ik de klant perfect kan voorzien van kwaliteit, hoeveelheid en soort verpakking. De klant kan voordat de waar naar hem toekomt deze eerst komen keuren. Bij Hongaren wekt dat vertrouwen.

Lange weg te gaan

Ons importbedrijf heeft nog een lange weg te gaan. We moeten nog veel investeren in machines. Komend voorjaar verplaatsen we in samenwerking met een Belgisch montagebedrijf een industrieel aardappelsorteerbedrijf naar Hongarije. Ook de capaciteit van de wasserij moet drastisch gestegen zijn tegen het eind van 2009. Daarom vragen wij het hele jaar door uien die kunnen worden afgeleverd zoals hierboven beschreven.

Bekijk ook de foto’s van Feliers in Hongarije.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin