AkkerbouwAchtergrond

Nederlanders oogsten in Texas

Ik ben in Texas op bezoek bij een groep van vier Nederlandse jongens die 6.500 ha korrelmais moeten oogsten voor een loonwerker uit Kansas. Ze werken met prachtig materiaal.

Ik zit op dit moment in Spearman in Texas. Daar beman ik samen met vier door ons geplaatste Nederlanders een harvest-crew van een loonbedrijf uit Kansas. Half mei zijn de eerste drie Nederlandse jongens richting Amerika vertrokken om met de graanoogst te beginnen. Zij maakten de harvest run voor graan mee. Die begon in Oklahoma en eindigde in Colorado.

Inmiddels is alle graan gedorst en staan we aan het begin van de fall harvest. Dat herfstoogst-seizoen betekent voornamelijk korrelmaïs, korrelmaïs en korrelmaïs. Daarnaast in mindere mate zonnebloemen, sojabonen en sorghum. Korrelmaïs is door de opmars van bio-ethanol voor de meeste boeren en loonwerkers in deze regio nu het belangrijkste gewas.

Op de planning staat zo’n 6.500 ha korrelmais, te oogsten met 3 John Deere combines. Twee van deze machines zijn 2 seizoenen oud, de derde is pas afgeleverd. Voor deze combines hangen 12 rijige corn headers, ook van John Deere.

Combines doen 80 ton per uur

We dorsen hier met 2 combines bij elkaar. Met een snelheid van zo’n 6 km per uur en een werkbreedte van 9 meter proberen we per machine 5 ha per uur te dorsen. Dit komt neer op 60 ha per machine per dag. De opbrengsten in de regio waar we nu zitten is rond de 16 ton bij 18% vocht. Per uur verwerkt 1 combine dus zo’n 80 ton!
Vrijwel alle korrelmais wordt hier in cirkels geteeld met daarboven de welbekende pivots voor de beregening. De cirkels hebben een doorsnee van 1,6 km, waarbij 1 doorsteek combinen bijna een vrachtwagen vol is.

Logistiek belangrijker dan het dorsen zelf

Het graan wordt van het land afgevoerd met 2 overlaadwagens met een inhoud van elk 30 ton. Daarvoor staan John Deere 8430’s van 330 pk. Het belangrijkste tijdens de oogst is om de hele ‘trein’ zo efficiënt mogelijk te laten draaien en vooral door te laten draaien. Hierbij komt het aan op de chauffeurs van de overlaadwagens. Zij bepalen uiteindelijk de snelheid van de combines. Gezien deze getallen is de logistiek tijdens de oogst van de korrelmaïs vaak belangrijker dan het daadwerkelijke dorsen. 160 ton per uur met twee machines bij elkaar dan moet er al snel zo’n 6 vrachtwagens per uur afgevoerd en gelost worden.

Wachttijd benut voor proefritten

Aangezien de meeste korrelmaïs nog niet helemaal droog is hebben we de afgelopen dagen tijd gehad om hier in de regio verschillende bedrijven en dealers te bezoeken. Zo hebben we onlangs een proefrit mogen maken op de nieuwste serie 8R John Deere tractoren en hebben we beelden gezien van het prototype van de nieuwe John Deere combine. Ook bezochten we verschillende feedlots waar tot 35.000 stieren gemest worden. Hierover later meer.

Kom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin